"Всичко извън политическите средства пробвахме. Време е да пренесем битката на политическия терен."

"Трябва нова политическа сила – има една генерация, която може да загуби политическата си невиннност, но иска нещо свое. Защото е трудно да влезе в готова къща, строена от друг и със своя история."

"Трябва да мислим как да направим голям фронт. Общност. Защото никой не може сам. Тук са представени както политици, които са и трябва да бъдат част от нея, така и хора от гражданския сектор, пишещи, мислещи, говорещи хора."

"Ние трябва да се политизираме." 

С тези думи, разположени в различни части на речта му, бившият правосъден министър Христо Иванов, който подаде оставка точно преди година заради провалената конституционна реформа, направи заявка за старт на нов политически проект. Дискусията, на която се случи това, бе под мотото "Има ли българска мечта?" Събитието бе озаглавено "Говорим за България".

"Трябва да можем да отключим един друг път на развитие на страната", заяви още Иванов.

Той представи виждането си как трябва да започнат да се случват нещата през два примера. Първият показва целта и бе илюстриран чрез изследване на Харвард, според което между страните от западния свят, в които има върховенство на закона, свободна и успешна икономика и силни институции, и страните, които са на другия полюс, има стена. И тя през 2005 г. е била годишен доход от 10 000 долара на човек от населението, като расте плавно през годините. България е растяла между 2000 и 2010 г., но и сега е от лошата страна на стената с тенденция да върви надолу. Полша е обратният пример. Според Иванов има два сценария. Този за запазване на "сегашната стабилност", който ни застопорява под стената, а в реална ситуация положението се влошава. И вторият сценарий - растеж и достигане, дори разбиване на тази стена след около 15 години.

"Като видим какво се случва и какво е положението на институциите у нас, може да стане така, че да погледнем нагоре и да виждаме някогашното дъно", обясни Иванов. 

Христо Иванов говори на сцената - година, след като подаде оставка като министър на правосъдието заради провалената конституционна съдебна реформа.

По думите му е дошло време да се измисли "план Мюнхаузен" за България - да се извадим за косите и да продължим напред. Той определи страната като "завладяна държава", в която корупцията се развива, задълбочава и изяжда все повече институции.

Тук дойде вторият пример - през лична история. В ресторант в един български град сервитьорката дошла с бутилка шампанско - почерпка от господин от съседна маса. Човекът дошъл при Иванов, стиснал му ръката и му обяснил, че вече е сигурен и той, че трябва да има съдебна реформа. Мъжът имал кариера за чакъл и разказал: "Дойдоха от ГЕРБ и ми казаха, че повече няма да съм собственик на тази кариера. Отидох при адвокат. Ще се борим, готов съм да си плащам, и на съдията, казах му на адвоката..." Той на свой ред отговорил: "А, не, ако не си от ГЕРБ, не може да си платиш на съдията"...

Историята предизвика бурни аплодисменти. А Иванов описа случката, която разказа, като пример какво значи "завладяна държава", в която хората вече си спомнят с добро за т. нар. демократична корупция. 

"Не, не пледирам да се върне тя. Но сега моделът почна да убива дори дребните корупционери. Корупцията не стои на едно място, развива се, задълбочава се, става все по-зле и ако не се стегнем – мечтите няма да се сбъднат", каза Иванов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев и заместникът му Атанас Атанасов също бяха в залата като гости на събитието.

По думите на Христо Иванов у нас няма политици, за които българската мечта и каузата за нея да е тема. А своята мечта обобщи така - децата му да живеят като българи, с корен и да не им е трудно да направят избора да останат в България. За целта трябва кауза, обясни той и припомни, че когато се е заклевал като министър на правосъдието, го е направил именно заради каузата за промяна. 

"Ние сме същите, познаваме се, знаем и различията си. Когато има кауза, това ще ни помогне да не се вторачваме в различията си, а и да отличаваме свой от чужд. Чуждите са онези, които нищо не са направили за битката с корупцията, но сега искат да се снимат с тази кауза. А каузата дава сила. Нито пропагандата, нито големите пари ще са на наша страна.

Най-големият ресурс, който имаме, е големият проблем. Ако този проблем не ни накара да сме общност, която да работи заедно, нищо няма да може.

Нямам никакви морализаторски претенции. Не е въпрос просто на морал, а на споделено усещане за приличие. Нашите политици плащат огромна цена да държат Цацаров и Пеевски на сцената. Е, може би трябва да дойдат хора, които не искат да я плащат."

По думите му или ще се състои новата политическа генерация, или ще е поредната провалила се генерация и второто не трябва да се допуска. Иванов призова да не се догматизира повече политиката през понятията за ляво и дясно, които вече не е ясно какво говорят на хората. 

"Трябва да можем да говорим за политиките по същество, отвъд доктриналните въпроси... Темата за бедността – трябва да можем да я погледнем в очите. Няма как да говориш за мечти в страната на хора, които мечтаят да си оправят зъбите", каза още Иванов.

След което добави:

"Времето на брюкселския мит свърши. Ние сме поколение, което беше свикнало да аутсорства бъдещето ни навън. Представяхме си, че от ЕС ще вземем държавност, модели, ще дойдат едни чичовци, ще дадат препоръки, доклади... Този мач свърши. Битката е тук – борим се за България и трябва да спечелим тук, със свои си. Това е отрезвяващо повече, отколкото плашещо."

"Ние трябва да се политизираме", заключи Иванов към края на речта си.

Мануела Малеева откри събитието, разказвайки личната си история защо освен да мечтаем за по-добра България, трябва и да се действа.

Преди това старт на събитието даде Мануела Малеева с разказ за личната си история защо трябва да се действа, не само да се мечтае за България. След нея анонс за предстоящото обявяване на нов политически субект направи юристът Кристиан Таков.

"Събрали сме се, защото положението е нетърпимо отдавна. Русия има поне 5 парламентарни партии, а има и Свети синод на разположение. Да, това може да не е смирено, но мога да имам смирение съм ценности, не към хора.

ГЕРБ е народна, народняшка партия, която се разболя от всички болести на народняшките партии. Имаше шанс, но той се пропиля поради лични дефицити на тези, които я ръководят.

Дясното се е разцепило на над 10. Ако нещо ще се ражда, зачева, заявява тази вечер, има ли смисъл да е 27-ото? Появата на още един субект няма да доведе до обединение, а до разединение. Затова трябва да има ясна причина защо такъв субект да се появи."

Кристиан Таков и Христо Иванов - две от основните действащи лица на новия политически субект, както го нарече Таков.

Таков  благодари на Трайчо Трайков, който също бе в залата, за "саможертвата" да се кандидатира за президент, с което е дал възможност на много хора да имат за кого да гласуват. Според него събраните от Трайков 7% биха могли да бъдат повече, ако на врата му не са тежали "бетонни блокове". По думите на Таков това и близо 20-те процента на Трайков в София са обнадеждаващи. Този проект не трябвало да се прави като традиционните настоящи партии, с местни структури и останалите недъзи на партийното строителство.

"Бих нарекъл това, което ще се ражда, заявява, зачева нов политически субект. За да бъде субект – трябва да е индивидуализиран. С отлагане, с компромиси, с неясноти – няма да привлечем никого. Можем да разчитаме при този нов политически субект на мрежови структури. На силни и безкомпромисни личности. Такива има, но малцина искат да се овъргалят в политиката. Политиката напоследък просто е лоша.

По тази причина – освен силните личности, които да не се разколебаят, трябва да имаме ясни и непосредствени цели, ясно заявени и да няма отстъпление. Не коалиция по принцип, а принципна коалиция. Тогава дори да сме малко – нашата тежест ще е значителна", каза още Таков.

Той изброи и три мечти за България - пълна правосъдна реформа - тоест мечта за справедливост, всеобхватна антикорупционна политика - мечта за почтеност, както и нова образователна система - мечта за знание. И призова целите да не са повече, да са малко, но конкретни и големи.

“Ако нещо ще се ражда, не трябва да е традиционна партия, а електорална партия“, каза още Таков.

Депутатът и председател на Гражданския съвет на РБ Гроздан Караджов, членове на съвета, бивши политици, общественици, журналисти бяха в препълнетата зала на "Независим театър" в София за събитието.

По думите му корупцията не може да се пребори с един закон.

"Ако може - тогава да приемем закон за щастието и това решава проблема. Корупцията не е пари в плик, тя е начин на мислене. Не може да се пребори отведнъж. Тя е променлива, заема съда, в който се налива", обясни той.

По думите му трябват правила и перефразира Ботев, че "със законодателни решения ще им избодем очите". После добави, че някои са толкова безочливи, че това може и да не ги притесни... И каза:

"Ще бъдем непрекъснат трън в петата. Ще изобличаваме. Ще опитваме през всички възможни органи да сезираме Конституционния съд, защото властимащите трябва да бъдат в перманентен дискомфорт".

По думите на Таков и френската революция не е тръгнала и успяла само защото тълпите хора, които са я направили, са били "умни и красиви", водени от кауза. Водени са били предимно от глад, личен интерес и желание за отмъщение към една класа. Според него българска мечта има и хората в залата са я осъществили:

"Всеки тук знае защо е, накъде върви, какво би го направил по-щастлив, вижда смисъл от своето съществуване. Проблемът е, че много малка част от обществото са осъществена българска мечта. Не трябва да мислят за нас като за умните, красивите, с дакел по жълтите павета. Не, ние сме тук и ни има. Остава това да стане мечта на повече хора. Тогава още една крачка напред".

На сбирката присъстваха всякакви хора - политици, сред които лидерът на ДСБ Радан Кънев и заместникът му Атанас Атанасов, членове и депутати от Гражданския съвет на Реформаторския блок, представители на неправителствени организации, университетски преподаватели, експерти от гражданския сектор, журналисти, хора от бизнеса и др.

Ето и видео от сбирката тази вечер: