България трябва да номинира новия си еврокомисар преди края на тази година, каза днес в Брюксел вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

"Мисля, че преди края на годината би трябвало да има някаква яснота", каза тя пред журналисти след като участва в съвет по вътрени работи днес.

Номинацията може да направи както правителството в оставка, така и евентуално служебно правителство, каза Бъчварова. Тя прогнозира, че предсрочни избори ще има през март или април догодина.

"И в двата формата може да се излъчи кандидатура. Въпросът е кога е крайният срок да се излъчи такава кандидатура. И все пак да бъдем ориентирани за възможността да има един смислен и важен ресор новият български еврокомисар", каза тя, добавяйки, че още решение по въпроса няма.

Заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси, напуска поста си в края на декември, за да стане главен изпълнителен директор на Световната банка. 

Председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер съобщи, че възнамерява да повери портфейла ѝ на сегашния германски еврокомисар Гюнтер Йотингер, който отоваря за дигиталния пазар. 

Очаква се обаче той да има трудно изслушване за утвърждаване на кандидатурата му от Европейския парламент през януари 2017 г.

Европейски медии спекулираха, че Юнкер може да използва напускането на Георгиева за по-мащабни размествания в 28-членния Колегиум на комисарите.

Коментирайки една от основните теми на съвета, Бъчварова каза, че страната ни има резерви към предложение на Комисията за постоянен механизъм, овластяващ я да преразпределя мигранти с право на международна закрила от страните под най-силен миграционен натиск към останалите в съюза.

Сега действащият механизъм за преместване на 160 000 такива мигранти от Гърция и Италия е за срок от две години.

Предложението на Комисията предвижда държавите, които откажат да приемат квотата си, да плащат по 250 000 евро на човек от нея - идея, която среща съпротива сред държавите членки.

"Ние също не гледаме на този механизъм като на задължителна възможност", каза Бъчварова. "Докато нямаме доказателства, че досегашният механизъм за релокация действа безпроблемно, не можем да го направим постоянно действащ механизъм".

По думите ѝ такъв механизъм би трябвало да бъде задействан, само в случай на криза.

България не отказва да изпълни сегашната квота, но няма желаещи да бъдат преместени от Гърция и Италия  у нас. До момента оттам страната ни е приела всичко 29 такива мигранти, каза Бъчварова.