Не е задължително човек да бъде приятел на президента Владимир Путин, за да получи руския Орден на дружбата. Да не говорим за човек като много странствалия шеф на една от най-влиятелните в света корпорации.

Можеш да си треньор по баскетбол, който не е стигнал далече с "Кливланд". Или директор на музей в Минесота, който просто има късмета да научи, че Путин не му се сърди, че притежава голяма колекция от руски картини.

Така че, макар да съществуват немалко сериозни причини за тревога заради руските връзки на Рекс Тилърсън - изпълнителния директор на компанията "Ексон Мобил", когото новоизбраният президент Доналд Тръмп избра за поста следващ държавен секретар, не е задължително една от тях да е Орденът на дружбата, получен от него през 2013 г. за собствените му заслуги.

Тилърсън получи тази награда след сключването на сделка1 с руската държавна петролна компания "Роснефт", чийто директор Игор Сечин се смята за верен съратник на Путин. Сключилите сделка компании започнаха проект за извършването на сондаж за петрол в Арктика, в Карско море, където "Ексон" откри находище, и се договориха да извършват проучване за шистов петрол в арктическите шелфове в Западен Сибир и дълбоководните шелфове в Черно море. Но в сила влязоха санкциите, въведени от САЩ срещу Русия заради анексирането на Крим, и партньорството бе прекратено.

"Ексон Мобил" похарчи 650 милиона долара, за да пробие пукнатина за търсене в Карско море, и получи само мизерен образец на петрол, казва Михаил Крутихин - партньор в независимата консултантска компания RusEnergy, работеща в петролно-газовата сфера (шефът на голямата италианска петролна компания ЕНИ също получи през 2013 г. Орден на дружбата).

На вниманието на сенатора Линдси Греъм - републиканец от Южна Каролина, който нарече "тревожно" присъждането на този орден за Тилърсън от Путин: роденият в Уичита Фолс бизнесмен не е първият тексасец, който покорява Русия и получава такава награда.

Такъв бе покойният пианист Ван Клибърн, на когото Путин връчи Ордена на дружбата през 2004 г. за това, че покрай всичко друго той през 1958 г. зае първо място на Международния конкурс "Чайковски". Това отчая най-много организаторите на мероприятието, които изобщо не смятаха, че един 23-годишен младеж, израснал в тексаския град Килгор, ще може ей така да долети до Москва и да си тръгне оттам с наградата, получена на конкурс, призван да демонстрира изключителното майсторство на съветските пианисти.

Откакто орденът бе учреден през 1994 г. от тогавашния руски президент Борис Елцин, с него бяха наградени някои по-малко изтъкнати американци - историци и бизнесмени, а също така един треньор от Националната баскетболна асоциация (НБА), който според някои хора не е постигнал желаните резултати.

Дайвид Блат бе уволнен през януари, по средата на втория си сезон, макар отборът му "Кливланд Кавалиърс" да бе на първо място и в крайна сметка да продължи борбата и стана шампион на НБА. Но това, което не бе съвсем успешно за "Кливланд", бе превъзходно за Кремъл. През 2014 г. Блат бе награден с Ордена на дружбата заради успехите си в качеството на старши треньор на руския национален отбор в периода 2006-2012 г., сред които са златният медал на европейското първенство през 2007 г. и бронзът на олимпиадата през 2012 г.

За да получиш наградата, можеш не само да не си приятел на Путин, но и да си човек, който се страхува да не изпадне в немилост пред кремълския вожд.

През 2006 г. Реймънд Джонсън - основателят на музея на руското изкуство в Минеаполис, бе награден с Ордена на дружбата в знак на признателност за 20-годишната му работа, насочена към разширяване на културния обмен между Русия и САЩ.

Джонсън и жена му Сюзън, както се твърди в сайта на музея, "се сдобиха с това, което се смята за най-голямата частна колекция на руска реалистична живопис извън пределите на бившия СССР".

В интервю през 2012 г. Джонсън припомни, че връченият му Орден на дружбата го е успокоил и е станал потвърждение на това, че Русия вече не го смята за враг.

"За мен това означаваше, че те се гордеят с това, което правим ние, и не изпитват недоволство, че притежаваме произведения, съставляващи значителна част от тяхното историческо художествено наследство", каза той.

--------------

1Контактите на Тилърсън с Путин са още от 1999 г.. Тогава бизнесменът представлява интересите на "Ексон Мобил" в Русия, а Путин е премиер на страната. През 2011 г. Тилърсън подписва договора на стойност 300 милиарда долара добив на петрол в Арктика, който обаче бе блокиран от санкциите на САЩ срещу Русия. По тази причина наблюдатели смятат, че Сенатът трудно ще одобри кандидатурата на Тилърсън за държавен секретар.

* Авторът е завеждащ бюрото в Москва на в. "Вашингтон пост", където е публикувана статията.