Рекс Тилърсън - бизнесменът, номиниран за държавен секретар на САЩ, няколко години е бил директор на американско-руска петролна компания, базирана на Бахамските острови.

Това разкрива британският в. "Гардиън", като се позовава на изтекли документи. Той припомня също, че карибският архипелаг се слави като данъчен рай.

Тилърсън, който доскоро бе изпълнителен директор на петролния гигант "Ексън Мобил", е станал през 1998 г. директор на руския му филиал - "Ексон Нефтегаз лимитид" (Exxon Neftegas Limited).

Изтеклите документи са от корпоративния регистър на Бахамските острови. Те са част от общо 1,3 милиона файла, предоставени на германския вестник "Зюддойче цайтунг". Става дума за Досиетата "Панама", уличили редица световни лидери и бизнесмени в офшорни сметки.

Няма никакъв проблем, че Тилърсън е заемал този директорски пост. За него обаче досега не е съобщавано и появилата се информация вероятно ще породи нови въпроси за отношенията му с Русия, отбелязва "Гардиън".

Това може да му създаде сериозни проблеми при изслушване му в сенатската комисия по външните работи. Това е неизбежен етап в одобряването на кандидатурата му за държавен секретар.

От "Ексон" заявиха, че Тилърсън не заема директорския пост в "Ексон Нефтегаз" от 2006 г. Тогава той станал изпълнителен директор на "Ексон Мобил".

Най-важният петролно-газов проект на "Ексон Нефтегаз" е "Сахалин-1". Той се намира на замръзналия и труднодостъпен североизточен бряг на руския остров.