Депутатите не само няма да приемат мажоритарно гласуване за следващите избори, но дори няма да променят текстовете в Изборния кодекс, свързани с преференциалното гласуване, за да го направят по-ефективно и дадат повече власт в ръцете на избирателите.

"Няма време".

Това бе краткият отговор на шефа на правната комисия Данаил Кирилов на въпрос на Клуб Z дали в оставащото им време до края на мандата депутатите ще помислят за подобни промени, които биха били жест към огромното мнозинство български граждани, заявили своята воля за мажоритарния вот.

На референдума, иницииран от "Шоуто на Слави" 2,5 млн български граждани заявиха, че искат депутатите да бъдат избирани чрез мажоритарно гласуване. Около 12 хил. гласа не достигнаха, за да бъдат резултатите от референдума задължителни за парламента. Сега обаче депутатите трябва в срок от три месеца да се произнесат дали приемат искането на гражданите, дали ще се съобразят с него в някаква степен, или ще го отхвърлят. Този срок ще започне да тече, след като Върховният административен съд се произнесе окончателно по обжалването на резултата от референдума.

В парламента вече има внесен един законопроект за въвеждане на мажоритарно гласуване за депутати в два тура. За въвеждането на такова гласуване на следващите избори действително няма време. Депутатите обаче биха могли поне да облекчат преференциалното гласуване, което е въведено на парламентарни избори в Изборния кодекс. То обаче е силно осакатено - прагът за размествания в листата е 7%, а бюлетините без преференция се броят като преференция за водача на листата, с което на практика го бетонират.

Депутатите биха могли да освободят примката около преференциалното гласуване - било като махнат привилегиите на водача, било като намалят прага за разместване на листата, било като направят и двете. При наличие на политическа воля за подобни промени ще са необходими само няколко дни. Очевидно е обаче, че до края на този парламент приоритетите ще са други.

Въпреки осакатеното преференциално гласуване на последните парламентарни избори от тази възможност се възползваха 34% от упражнилите право на глас. За сравнение партия ГЕРБ, която бе с най-добър резултат на вота спечели 32,67% от гласовете.