Вън от съмнение е, че застреляният днес призори в Милано е издирваният от германските власти и службите в цяла Европа ислямист Анис Амри заради атентата в понеделник на коледен базар в Берлин. Тогава заподозреният тунизиец нахлу на базара с  40-тонен ТИР, уби 12 души и рани други 48 души, 30 от които тежко. Сред жертвите са и две италианки.

За ликвидирането днес на атентатора първо съобщиха медиите. Малко по-късно новината потвърди италианският вътрешен министър Марко Минити на пресконференция в Рим, предавана на живо и в Германия.

Терористът е бил разпознат по пръстови отпечатъци.

Той е бил покосен смъртоносно в 3 ч днес призори на площад “1 май” в северното предградие на Милано “Сесто Сан Джовани”. 

Двама полицаи от патрул са поискали мъжът да се легитимира. Той крещи “Allahu akbar!” («Аллах е велик”) и открива огън срещу униформените, единият от тях е ранен. Установено е също, че Амри е стрелял със същия малокалибрен пистолет, с който при атентата в Берлин е убил шофьора на ТИР-а, поляка Лукаш У. (37 г.).

Униформените отвръщат със стрелба, Амри е улучен смъртоносно. Поразява го куршум, изстрелян от пистолета на полицая Лука Ската. Той е само на 29 години, работи в полицията от 9 месеца и все още е на изпитателен срок.

Ранен в рамото е неговият колега Кристиан Мовио (36 г.), който е бил незабавно опериран в болница в Монца.

Раненият полицай Кристиан Мовио бе опериран в болницата в Монца. Снимка ЕПА/БГНЕС

Анис Амри е пристигнал в Италия от Франция, става ясно от открит в раницата му влаков билет. Последният му маршрут с пътнически влак е от френското градче Шамбери за италианския Турино. След това се прехвърля на друг влак и поема към Милано, където пристига в 1 ч тази нощ. С метрото се отправя в северна посока и слиза на последната спирка "Сесто Сан Джовани”. 

След вътрешния министър пресконференция в Рим даде и италианският премиер Паоло Джентилиони, който заяви:

“Анис Амри е бил застрелян по време на полицейска операция. Това, което се случи в ”Сан Джовани”, показва колко е важно да се извършват проверки и службите за сигурност да си сътрудничат.  Това ще продължи на национално и международно ниво. И в навечерието на празниците италианците трябва да са сигурни, че правителството прави най-доброто, на което е способно. Ние полагаме усилия в различни посоки, за да гарнираме преди всичко сигурност. По това има консенсус и в парламента. Стигнахме до заключението, че сигурност и обединяване на силите трябва да вървят заедно.

Точно днес искам още веднъж да подчертая, че жертивте, паднали на берлинския коледен базар, за които скърбим, са още един повод всички ние, правителство и граждани, да бъдем още по-сплотени. 

Това, което се случи тази нощ (ликвидирането на терориста Амри – б. р.), трябва да покаже на гражданите ни, че държавата действа и ги подкрепя.”