Издирваният с европейска заповед ислямист Анис Амри, който в понеделник извърши атентат на коледен  базар в Берлин, е застрелян в Милано, съобщиха италианската агенция АНСА и Ройтерс.

В 3 часа тази сутрин тунизиецът бил спрян от полицейски патрул за рутинна проверка. Това станало на площад  в северния милански квартал “Сесто Сан Джовани”.

Униформените поискали мъжът да се легитимира. Той изкрещял „Аллах акбар“ («Аллах е велик“) и открил огън срещу двама полицаи, единият от които бил ранен.

Пазителите на реда отговорили със стрелба, Амри бил улучен смъртоносно.

Лобното място на Анис Амри в Милано. Криминалисти събират доказателства. Снимка ЕПА/БГНЕС

Всеки момент се очаква пресконференция на италианските власти.

От германската Главна прокуратура засега отказват подробности. Говорител оповести лаконично: 

"Поддържаме постоянен контакт с италианските власти."

Снимка ЕПА/БГНЕС

Малко преди развитието на ситуацията от полицията в Берлин съобщиха, че разполагат с видеозаписи на Амри  (24 г.) преди и след извършване на покушението на коледния базар в понеделник, 19 декември. Тогава той заби ТИР на площад “Брайтшайдплац”, уби 12 души и рани други 48 души, 30 от които тежко и успя да се укрие.

Сега от видеозаписи става известно, че терористът е заснет преди и след извършване на тежкото престъпление на излизане от джамия на ул. “Перлебергерщрасе” в столичния квартал Моабит.

Регионалният тв канал RBB, излъчващ новини от Берлин и съседната федерална провинция Бранденбург, показа полицейски видеоматериал.

Камери заснели Анис Амри да влиза и
излиза от джамия след атентата в Берлин.

Така става ясно, че камера на наблюдаваната от силите за сигурност джамия запечатва терориста на 14 декември в 3,35 ч призори, на 15 декември в 3,35 ч и на 20-и в 3,49 ч. Само часове по-рано – в 20 ч на 19-ти декември, ислямистът извършва атентата на коледния базар в сърцето на Западен Берлин.

Въпросната джамия, която вчера беше основно претърсена и впоследствие принудително затворена от властите в Берлин, е била под непрестанно видеонаблюдение, тъй като е имала мрачната слава на “джамия на хората от “Даеш” в Берлин”. Така я е определяло самото мюсюлманско сдружение, поддържащо храма.

След запечатването му от камера Анис Амри със сигурност би могъл незабавно да бъде задържан, но по това време се смяташе, че е арестуван терористът от коледния базар. Веднага след покушението по свидетелски показания беше задържан 23-годишният пакистанец Навед Б. Той беше освободен 20 часа по-късно поради липса на доказателства за извършено престъпление и непоколебимо алиби.

Така Главна прокуратура и Федералната криминална служба издадоха европейска заповед за арест на действителния атентатор – тунизиеца Анис Амри. Обявена е и награда до 100 000 евро за информация, която да доведе до задържането му.

Това стана, след като в ТИР-а убиец бяха намерени негови пръстови отпечатъци. Съобщено беше, че под шофьорската седалка е открито и неговото портмоне. В него е било и разрешителното му за временно пребиваване в Германия.
 
 
Още тогава опитни криминалисти изразиха съмнения – няма толкова глупав престъпник, който да оставя подобно доказателство за самоличността си.

Какво се оказа?

Въпросното разрешително за временно пребиваване в Германия е било издадено на името на Ахмад С., роден през 1995 г. в Тунис. Това е една от шестте различни идентичности, под които Амри се е представял и регистрирал във ФРГ.

Известно е също, че главорезите от “Даеш” призозават свои членове и привърженици да проявяват висока бдителност и да не оставят съзнателно никакви следи, особено при извършване на терористичен акт. 

Същевременно обаче една от целите на ислямистите от престъпната групировка е да се дискредитират бежанците в Европа и да настройват обществото срещу мюсюлманите.

Така най-вероятно Амри съзнателно е оставил фалшив документ, за да се смята, че атентаторът е кандидат за убежище, пристигнал през италианския остров Лампедуза в Германия, на когото му е била отказана закрила.