След убйството вчера в Милано на терориста Анис Амри, забил ТИР на коледен базар в Берлин, в Тунис са задържани трима негови съзаклятници, съобщиха германските медии, позовавайки се на силите за сигурност.

Сред арестуваните, които са на възраст между 18 и 27 години, е и племенник на Амри. И тримата с от една териростична клетка и са направили самопризнания.

Според показанията на племенника на терориста двамата са поддържали непрестанен кодиран контакт. Чичо му е искал младежът да се врече във вярност към “Даеш” (терористичната организация “Ислямска държава”).

Изпращал му е и пари.

Силите за сигурност на Тунис са разкрили престъпната клетка вчера близо до град Кайруан, смятан за крепост на салафистите. В същия регион живее и семейството на атентатора от Берлин Анис Амри. Той има още четирима братя и една сестра.

В понеделник, 19 декември, той похити полски ТИР и връхлетя с него на коледния базар на централния западноберлински площад “Брайтшайдплац”. Тогава загинаха 12 души – шест жени и още толкова мъже. Ранени бяха 48 души, 30 от тях тежко, 14 са все още в реанимация.

Сред жертвите е и шофьорът поляк Лукаш У. (37 г.), който до последно се е борил с похитителя в кабината на ТИР-а, дърпал е волана и така е предотвратил още по-голяма трагедия с повече жертви.

След атентата Амри се отправя към Париж, а от там и за Италия. След прекачване в няколко пътнически влака, в 1 ч вчера пристига в Милано. Там той попада на полицейски патрул, отказва да се легитимира и открива огън по униформените. Единият е ранен в рамото, а вторият застреля терориста.

С убийството на Анис Амри случаят за Германия не е приключил. Продължава издирването на негови съзаклятници, вдъхновители и покровители.