СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Пещера продължава да държи в плен на 1000 м дълбочина най-големия си почитател - известния германски физик и спелеолог Йохан Вестхаузер (52 г.). Точно той през 2002 г. започва да изследва пещерата “Ризендинг” в Баварските Алпи.

От нощта срещу неделя ученият от Щутгарт е тежко ранен и в безпомощно състояние, за което Клуб Z съобщи. Ако се наложи, той ще бъде опериран в пещерата. Лекарски екип под ръководството на опитния неврохирург Михаел Петермайер е готов да извърши мозъчна операция в пещерни условия.

Йохан Вестхаузер и двама негови колеги са слезли в пещерата миналата събота за изследователска дейност. В 1,30 ч в неделната нощ те са били на дълбочина 1000 м. Тогава се откъртва голям скален отломък и се стоварва върху Вестхаузер, падат и камъни. Каската не му помага. От главата руква кръв, тежки наранявания има и по гърдите. Единият от колегите му остава при него, а другият поема обратно нагоре. След 12 ч той зърва небе и вика помощ.

80 германски, швейцарски, италиански и австрийски спасители правят всичко възможно да го спасят, но операцията е трудна.

В момента двама лекари са при ранения Вестхаузер. Установено е, че той има нараняване на главата подобно на това, което в началото на годината получи Шумахер при лошо падане върху скала, но в по-лека форма. Пещернякът е в съзнание и контактен, но не може да се придвижва сам.

Голям проблем е и пренасянето му на носилка, тъй като пътят е 6 км, като на места трябва да се премине през тесни отвори пълзешком, гази се и вода.

Здрав човек изминава разстоянието от мястото, където се намира Вестхаузер до изхода на пещерата за 12 часа.

По трасето вече са изградени 5 бивака за отмора на спасителите и ранения.

“В нощта срещу четвъртък лекарите взеха решение пострадалият да се транспортира на етапи. Освен двамата медици при ранения се намират петима обучени пещерни спасители, които ще носят Вестхаузер на специална носилка. Спуснати са и спасителни въжета”, съобщи днес говорител на Баварската планинска спасителна служба. Той уточни, че в най-добрия случай изкачването до всеки от 5-те бивака ще отнеме по един ден.

В биваците се намират общо 30 планински спасители от 7 националности. Те контактуват помежду си и с екипа, който е при пострадалия със специално изградена за целта комуникационна система.

Ако при изнасянето на ранения Вестхаузер двамата лекари, които са неотлъчно до него, установят кървене в мозъка, те ще се придвижат само до най-близкия бивак. Там ще слезе екипът на опитния неврохирург Петермайер, за да извърши хирургическа намеса под земята.

“Най-голямата опасност е преодоляна, пациентът е контактен и стабилизиран от колегите ми. Все още обаче не можем да си отдъхнем. Това, което сега малко или повече е рисковано и не може да се предвиди, е настъпването на мозъчен кръвоизлив”, каза днес д-р Петермайер.

Пещерата в Баварските Алпи в непосредствена близост до границата с Австрия е открита през 1995 г., но изследването й започва през 2002 г. от самия Йохан Вестхаузер. Тя е най-голямата в Германия. Не случайно името й е “Ризендинг” (в превод – голямо нещо, по-свободно - голяма работа). Тя е дълбока 1148 метра, дължината на галериите е общо 19,2 км.

Входът й се намира на 1843 метра над морското равнище. Това налага спасителните екипи да се качват с хеликоптери.