Седемте бежанци на възраст между 15 и 21 години, подпалили спящ бездомник на берлинската метростанция "Шьонлайнщрасе", са задържани и се намират в следствен затвор по обвинение за опит за убийство.

Шестима от извършителите са сирийци, един е от Либия.

Около 2 ч. след полунощ на Коледа те подпалват спящ на пейка в метростанцията 37-годишен бездомник, който се е завил с вестници. Те, както и дрехите на клетника, пламват. На помощ се притичват машинистът на току- що пристигнал влак и пътници. Те успяват да загасят пламъците. Бездомникът е в психически шок, но спасен.

Извършителите спокойно се качват в пристигналия на другата линия влак. Камери запечатват издевателството на станцията, както и бежанците по време на пътуването им във влака.

Те са в приповдигнато настроение без капка свян. Дори напротив – преди влакчето да поеме, наблюдават гасенето на бездомника, смеят се и водят оживен разговор. Веселбата им продължава и във влака.

Видеото беше публикувано незабавно и по-малко от 48 ч по-късно всички бяха задържани. Шестима от подпалвачите се предадоха сами, седмият беше задържан от полицай. Имат наложена мярка за неотклонение постоянен арест.

Двама са пълнолетни – на 18 и 21 дини, останалите петима са непълнолетни – между 15 и 17 години.

Двама са пристигнали в Германия през 2014 г. като бежанци, останалите са дошли през миналата и тази година.

Шестима от задържаните са били известни на полицията заради извършени престъпления – нанасяне на телесни повреди и кражби.

Като най-брутален и иницитор на издевателството се смята 21-годишният бежанец. Заради опит за убийство го заплашва доживотен затвор. За непълнолетни германският закон предвижда максимално наказание до 10 години лишаване от свобода.

Опитът за убийство на бездомника стана повод германските медии да напомнят бруталната атака на Светослав Стойков (27 г.).  от 27 октомври т. г. Камера в метрото на станция "Херманщрасе" запечата как той рита коварно в гръб 26-годишна жена. Тя пада по стълбите и си чупи ръката. По чудо тялото й спира да се търкаля на метър от линията, където би могла да бъде прегазена от идващ влак на подземната железница. Стойков в момента се намира в следствения затвор "Моабит".

Обвинение все още не му е повдигнато. Вече е доказано нанасяне на тежка телесна повреда, но следствието се води и за опит за непредумишлено убийство.

Стойков беше задържан, след като видеото от бруталния му акт беше публикувано. Това стана 6 седмици след извършване на престъплението. Тогава от прокуратурата обясниха, че силите на реда могат да се обърнат към гражданите за съдействие, когато са изчерпани всички други възможности за залавяне на престъпник.

Само час след публикуването на видеото германец разпозна Стойков и той беше обявен за издирване, а малко по-късно заловен.

При случая с подпалването на спящия бездомник властите явно са си извадили поука - действаха значително по-бързо и незабавно публикуваха видеото от престъплението на седемте бежанци в Коледната нощ.