Известно е името на българина, който ритна в гръб жена в берлинското метро и ѝ причини тежка телесна повреда. Идентифицирани са всичките четирима от групата – българи с роднинска връзка помежду си.

Това съобщи днес говорителят на прокуратурата в Берлин Мартин Щелтнер.

Все още главният заподозрян не е задържан. Пазителите на закона изхождат от това, че той вече се намира в България, където се укрива. Предстои правна процедура за отправяне искане към София да предаде четиримата българи на Германия. Според събраните досега доказателства единият ще отговаря за нанасяне на тежка телесна повреда, а останалите трима за неоказване на помощ на пострадалата жена.

Да припомним случая

Привечер на 27 октомври четирима млади мъже слизат в метрото на станция “Херманщрасе” в берлинския квартал “Нойкьолн”. Пред тях е млада жена. Един от мъжете я рита силно в гръб. 26-годишната германка губи равновесие, пада по стълбите и чупи ръка, има и наранявания по лицето.

Мъжете спокойно напускат метрото. Преди това един от тях се връща и със завидно спокойствие взима изпусната на стъпало от насилника бутилка бира. Всичко това е записано от камера в метрото.

Трагедията стана известна едва в четвъртък, 8 декември, след като беше публикувано видеото. То беше показано по всички тв канали, както и в печатните медии. Тогава от прокуратурата обясниха голямото закъснение с аргумента, че публичност на записи се дава, едва когато са изчерпани всички други възможности за разкриване и залавяне на извършителя. Решението за публикуване на снимков или видеоматериал се взима от съд.

Така в понеделник тази седмица беше разпознат мъжът, прибрал бутилката. Той се оказа българин и бе задържан само за 24 часа поради липса на доказателства, че е участвал в заговор за извършване на престъпление. Приема се, че нападението е било извършено спонтанно. Вчера българинът беше освободен от ареста.

Дали той е назовал имената на останалите трима, засега се пази в тайна.

След като е бил освободен от предварителния арест, полиция отива на адрес, на който са се регистрирал основният заподозрян, но от него няма и следа.

Ако съдим по първите съобщения на прокуратурата, че издирваният няма адресна регистрация в Берлин, може да се предположи, че адресът е в околностите на германската столица.

Със сигурност прокуратурата в Берлин вече знае точните имена на четиримата българи, както и адресните им регстрации у нас.

Във всички случаи, рано или късно, четиримата наши граждани ще бъдат изправени на съд. Главният обвиняем ще отговаря за нанасяне на тежка телесна повреда, останалите за отказ да окажат помощ на жертвата.

“Това е особено опасно и застрашаващо живота поведение. Можеше да има и по-трагичен изход”, заяви днес говорителят на прокуратурата Мартин Щелтнер.