„Вашето правителство беше най-доброто българско правителство, а Вие сте най-знаковият български политик за последните 25 години”, това заяви световноизвестният политолог Збигнев Бжежински при срещата си с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов във Вашингтон.

Информация за срещата на двамата бе качена на сайта на Борисов, когато в България вече настъпи 13 юни, т.е. - рожденият му ден.

Съветникът по националната сигурност на американския президент Джими Картър от ерата на Студената война се е обърнал към госта си с думите, че в САЩ той е признат като политикът в България, който успешно се бори с корупцията и организираната престъпност. По време на срещата си Борисов и Бжежински обсъдили политическата ситуация в България в контекста на световните политически процеси, съобщава още сайтът на експремиера.

Двамата анализирали и ролята на страната ни като член на Европейския съюз и НАТО на фона на кризата в Украйна. Бжежински подчертал важността на евроатлантическата ориентация на България за успешното развитие на страната.

Збигнев Бжежински е един от най-известните политици и политически анализатори в САЩ и света. Той бе наричан "ястреб" от комунистическия лагер, заради острата си позиция към Кремъл и неговите сателити. Бжежински е един от стратезите на рухването на комунизма в Европа. Твърди се, че той е инициатор на избора на поляка Карол Войтила за папа. А както знаем светият отец Йоан-Павел II бе с огромни заслуги за падането на желязната завеса. И още - смята се, че Бжежински е авторът на "българската следа" в покушението срещу главата на Римокатолическата църква на 13 май 1981 г. 

Преди това председателят на ГЕРБ се видя и със сенатор Кристофър Мърфи - шеф на Подкомисията по европейските въпроси в Сената на Щатите.

Борисов призовал икономическите отношения между България и САЩ да станат още по-активни, за да се разширят американските инвестиции в страната ни. Мърфи благодарил за активната роля на правителството на ГЕРБ в международните усилия за противодействие на корупцията и организираната престъпност.