"СЕМ изразява сериозни опасения от накърняване правата на слушателите на Българското национално радио да получават освен информационно и разнообразно музикално съдържание, тъй като след 1 януари 2017 г. няма да може да бъде излъчвана съвременна авторска музика, както и да бъдат популяризирани музикални произведения на български  автори." 

Това се казва в специална позиция на медийния регулатор по повод прекратяването на договора между "Мюзикаутор" - единственият "продавач" на авторски права у нас, и БНР. От компанията поискаха огромно увеличение на таксите, които националната медия плаща. Резултатът от липсата на договор е, че от днес радиото може да излъчва само музика с изтекли авторски права - тоест създателите й трябва да са починали преди повече от 70 години, или автентичен фолклор.

"Правомощията на медийния надзор не включват намеса в преговори и договорености между БНР и авторски организации. Въпреки това СЕМ отдава голямо значение както на зачитането на правата на музикалните дейци, така и на значението на общественото радио като важна културна институция с огромен и дълголетен принос за  създаване, записване, съхранение и разпространение на музика от всички жанрове.", казват от СЕМ. 

Регулаторът припомня, че БНР се издържа от държавния бюджет, а за новата 2017-а година парите за националното радио са същите като за 2016-а и медията няма как да поеме голямото увеличение на плащанията за авторски права, поискано от "Мюзикаутор". 

"Затова е желателен баланс между искания и финансови възможности. Над тях обаче, трябва да стои общественият интерес от разнообразна музика в съдържанието на многопрограмното национално радио. Фактът, че той е застрашен точно в навечерието на новогодишните празници, е неподходящо избран момент за разрив на преговори, които СЕМ продължава да вярва, че са водени с идеална цел."

От националната медия са съобщили пред СЕМ в официална позиция, че провалът на преговорите с "Мюзикаутор" сериозно възпрепятства изпълнението на обществената мисия и индивидуалните лицензии на БНР.

От СЕМ казват, че ще положат усилия за организиране на среща между ръководството на радиото и на "Мюзикаутор".

В медийния регулатор не е постъпила офиална позиция на "Мюзикаутор".