Цигарите няма да поскъпнат още в първите дни на новата година, въпреки че от 1 януари 2017 г. влязоха в сила промените в акцизите на тютюневите изделия. Това обясниха за Клуб Z дистрибутори.

Масовото поскъпване на папиросите най-вероятно ще се случи през февруари-март тази година. Причината - процедурата от решението за вдигане на цените до излизането на новите количества на пазара отнема време. За целта са нужни няколко стъпки - първо производителят/търговецът подава заявление за новите цени в агенция "Митници", а оттам се издава сертификат. После компанията отправя искане за отпечатване на нови бандероли, отново до агенция "Митници". След като бандеролите бъдат получени, те трябва да бъдат налепени на новите партиди и да бъдат транспортирани до хилядите обекти за търговия в страната.

Всичко това отнема между 1 и 3 месеца.

Какво показа практиката през миналата година, когато също имаше промяна на акцизите от 1 януари?

Първите промени в цените бяха направени през втората половина на януари, най-много изменения имаше през февруари и март, а при някои марки новите стойности бяха обявени през април.

По предварителни данни на Министерството на финансите, от 2017 г. цигарите се очаква да поскъпнат с 10-15 стотинки. Прогнозата е, че най-голямо ще бъде увеличението при най-евтините марки. А през 2016 г. беше точно обратното - промените в структурата на акциза облагодетелстваха местни производители като "Булгартабак".

Сега масовите папироси като "Виктори", "Карелия", "Кингс", "Мерлин", "Ева", "ММ" се продават в границата между 4,50 и 5,00 лв. Различните видове "Марлборо" са между 4,80 и 5,40 лв. По-скъпи са "Парламент" (6,50 лв.) и Sobranie (6,50 лв.). Най-евтини са "Мелник" и някои видове LD, West, "Ротманс" - по 4,40 лв.

Разбира се, по-високият акциз не значи автоматично поскъпване с 10-15 стотинки за всички марки, тъй като в крайна сметка това е търговска политика. А и компаниите имат вътрешни механизми, с които могат да поемат част от увеличението.

"Важно е да се отбележи, че производителите не са ангажирани със срок, в който да продадат или унищожат кутиите цигари със стар бандерол, както беше преди. Сега фирмите може да продават изделията със стар бандерол до изчерпване на количествата“, коментира за Клуб Z Вяра Генова от пресцентъра на агенция "Митници".