Днес правната комисия ще разглежда предложението на ГЕРБ за решение на парламента, с което да се подкрепят резултатите от референдума, иницииран от шоуто на Слави Трифонов. От ГЕРБ вече заявиха, че в четвъртък ще внесат промени в Изборния кодекс, с които да се въведе мажоритарен избор на депутати.

Резултатът от всичко това ще бъде само един - още по-голям цинизъм спрямо политиката и политическото. ГЕРБ - Бойко Борисов играе невъздържано популистката карта с надеждата, че ще обърне тенденцията към загуба на обществена подкрепа. Мисля, че няма да я обърне. Б.Б. прави четвърта по ред груба политическа грешка през последните 6 месеца. Кои са тези грешки?

Първо, неглижиране на президентските избори, целенасочено пренебрегване на необходимостта от сериозен и по-продължителен кандидат-президентски дебат. По този начин на избирателя бе изпратено посланието - "Когото ти посоча - него ще избереш! Къде си се разбързал?".

Второ, излъчване на неподходящ кандидат в последния възможен момент. От БСП се спряха на кандидат, чийто профил е бил проверяван обстойно и решението за издигането му е взето при минимален риск за неуспех. За БСП успех щеше да бъде всеки резултат, по-висок от броя гласове, които партията взима на последните избори. А реалният резултат се оказа три пъти по-висок...

Трето, опит за "извиване на ръцете" на избирателя - "Внимавай, ако решиш, че моят кандидат (Цачева) не ти харесва - направо подавам оставка, прави каквото искаш от там нататък..." Вместо да се уплаши, избирателят в значителна своя част възкликна - "А, значи мога да се отърва от вас, така ли...?"

Днес ГЕРБ и Борисов правят четвърта и много опасна грешка. Те си мислят, че казват на избирателя: "Виж драги, ти подкрепи референдума на Слави и чист мажоритарен избор на депутати - ето сега ние бързаме да подкрепим твоето решение на всяка цена. Виждаш ли колко сме добрички?" На практика обаче, средният избирател е поне малко по-умен и той разчита посланието на разбързалия се Бойко по правилния начин: "Бойко бърза да въведе мажоритарната система докато все още има шанс да се окаже най-голямата партия на следващите избори. Само тогава ще спечели от мажоритарния вот. Но понеже добре знае, че другите партии в парламента няма да подкрепят подобна избирателна система на "ура" - през следващите 2-3 седмици - Бойко всъщност иска да покаже колко е добър и народен човек. Тича да изпълни народната воля, но другите го спъват. Така се надява да гласуваме отново за него."

Просто е, прозрачно е, през следващите 2-3 седмици ще бъде повторено стотици пъти от опонентите на ГЕРБ. И хората ще им повярват. Защото знаят, че за пореден път в последната минута преди избори, управляващата партия се опитва да смени изборните правила за да запази властта си. И не успява да я запази. И правилно! Изборни правила се сменят поне година преди избори - за да има поне видимост за принципност и справедливост на извършваните промени. Евтини номера от типа на този, с който днес ГЕРБ отново се опитва да подхлъзне избирателя, вкарвайки подобен проекто-закон дават - и ще дадат съвсем предвидимо обратен ефект. Лошото е, че се докарахме до там - ГЕРБ да ни е най-малко лошият избор.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието и обяснителната бележка в началото са на редакцията