Кучето на конфликта мужду депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, респ. Корпоративна търговска банка (КТБ) е заровено в "Булгартабак холдинг".

Това стана ясно от пресконференция на КТБ, на която присъстваше цялото ръководство на институцията без нейния шеф на надзора и мажоритарен собственик Цветан Василев. Той е в чужбина, но никой от неговите колеги и съакционери в КТБ не пожела да каже къде се намира.

Историята описа Георги Христов, един от изпълнителните директори на трезора. Според него депутатът от ДПС Делян Пеевски продуцира кампания срещу банката, свързана с чисто бизнес интереси и извършвана със съдействието на прокуратурата.

Проблемите започнали преди месец, когато две фирми, "свързвани в медиите свързвали с г-н Пеевски", спрели да обслужват кредитите си. Банката пристъпила към изпълнение на заложеното обезпечение. От думите на Христов стана ясно, че това са дружества, гравитиращи около "Булгартабак Холдинг", като общият размер на техните кредити е 25-28 млн. лева.

Тютюневи тайни

Междувременно "Булгартабак Холдинг", където КТБ държи малко над 6% от капитала, а мажоритарен собственик е неизвестно физическо лице, обявила общо събрание на акционерите, на което не се предвиждало разпределение на дивидент от печалбата. КТБ оспорила дневния ред на цигарения холдинг, внасяйки в Търговския регистър предложение за разпределяне на финансовия резултат. Според отчета на дружеството за 2013 г. има печалба от 65,5 млн. лева.

След това дошла и атаката - на 9 юни четиримата членове на съвета на директорите на КТБ получили вкупом призовки от следствения отдел на Софийската градска прокуратура да се явят на разпит точно в 10 часа на 11 юни, когато е насрочено редовното общо събрание на акционерите на КТБ. Според Христов това е направено с цел пред инвеститорите и медиите да гръмне новината, че управлението на трезора е на разпит точно по време на събранието и неговото провеждане да се провали.

Те предложили това да стане същия ден, но им било отказано. Двама от тях се явили на 11 юни, като по думите на Христов били привикани като свидетели и им били задавани въпроси от общ характер, отговорите на които можели да се намурят и в интернет.

Апогеят на атаката била широко разгласената от всички медии новина миналия петък, че Цветан Василев бил поръчал убийството на Делян Пеевски. 

Кой убива длъжника си бе, хора?! Емоционално заяви Георги Христов.

По нататък на пресконференцията стана ясно, че "Булгартабак Холдинг" "мигрирала" кредитите си от КТБ към друга банка, но не било ясно дали тя има депозити в КТБ.

Ръководството на трезора направи сметки, че влоговете на държавни фирми в нея са 120-140 млн. лв., освен това беше обявено, че не кредитира медийни компании и не е давала кредити на компании, свързани със строителството на газопровода "Южен поток".