В Америка тече нещо страшно – нещо, което не сме виждали отдавна. Обществото е невероятно разцепено и най-малкото нещо, което може да направи Доналд Тръмп, е да отстъпи. Той просто трябва да се сниши, малко да послуша гражданското общество. Това коментира в предаването “Нещо повече“ по “Хоризонт“ културологът проф. Ивайло Дичев.

Десетки хиляди протестираха по улиците на американските градове и на летищата в САЩ срещу декрета на президента Доналд Тръмп, който забрани влизането в страната на граждани на седем държави с преобладаващо мюсюлманско население. Администрацията на новия президент обаче смекчи ключов елемент от забраната, като позволи на притежателите на зелени карти да могат да влизат в САЩ.

Според проф. Дичев бежанците не заплашват сигурността на Америка.

По думите му ударът на 11 септември в САЩ е бил извършен от външни хора - саудитци, които нямаха нищо общо с американската територия. Цялата работа е едно мошеничество, което трябва да се разбере добре – подмяна на врага, целите и стратегиите, насъскване на хората към един фиктивен враг, за да може да се укрепи властта на хората в правителството.

Проф. Дичев коментира още, че психологическият профил на новия американски президент не отговаря на поста, който заема:

Много пъти беше описван в американските медии като бебе, нарцис, психопат, човек с огромно его. Аз не съм виждал такова чудо от подигравки. Начело на най-силната страна в света стои един човек, по адрес на когото текат невероятни подигравки. 

Ще има дебати в английския парламент за това дали да бъде допуснат на английска територия Доналд Тръмп. Представете си това какво означава за най-близките двама съюзници в демократичния свят – САЩ и Великобритания, коментира проф. Дичев.