Партия ГЕРБ представи основни акценти в своята предизборна програма. В началото лидерът на партията Бойко Борисов направи кратка ретроспекция на досегашното управление.

"Това, което заварихме, бяха овехтели градове, инфрастуктура. Хората искаха да има магистрали, пречиствателни станции, туризъм", каза Борисов.

Той обеща, че в програмата на ГЕРБ ще се обяви какво може по-добре да се постигне при наличните възможности на бюджета и икономиката. На въпрос защо това не е било направено през последните 2 години, Борисов заяви, че всяка държава има по два-три приоритета, които да финансира.

"В европейските държави всяко правителство надгражда. Ако всяко правителство беше правило по една магистрала, нямаше да правим 6 едновременно", поясни Борисов.

И припомни че 2,5, млрд. лв. "живи пари" са били изплатени тази година "на Вашингтон и Москва, на американските и руските централи". Борисов допълни, че тези пари е можело да бъдат дадени за нови локомотиви и заплати на учители.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че образованието е национален приоритет и ангажимент за ГЕРБ. Тя заяви, че партията планира двойно увеличение на учителските заплати в рамките на мандата от 4 години.

Бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева пое ангажимент  ГЕРБ да продължи борбата с корупцията по всички етажи на властта и предлага отпадане на имунитета на депутатите. Тя каза още, че ще има сериозна проверка на доходите на лицата по висшите етажи на властта и при недоказване на техния произход имуществото им ще бъде отнемано. Захариева заяви, че ще продължи борбата с трафикантите и действията по охраната по границата.

Бившият финансов министър Владислав Горанов заяви, че икономическата и финансовата стабилност са важни, колкото и клиширано да звучи това.

"Ще се стремим да кажем толкова, колкото изкарваме. Няма да се променя плоският данък при наш мандат. Ще редуцираме плащанията в брой, има още резерви в това", каза Горанов.

Той каза, че доходите ще продължават да растат. Според него за управленски мандат на ГЕРБ минималната работна заплата може да стане 650 лв., а средната 1500 лв. В момента средната заплата е 954 лв. БВП пък щял да стане 120 млрд. 

Бившият икономически министър Делян Добрев се обяви за създаване и развитие на функциониращ капиталов пазар. ГЕРБ щял да предприеме смела реформа на здравеопазването и демонополизация на здравната каса за по-добър контрол върху разходването на средствата. Добрев припомни, че през последните години парите за здраве са увеличени с 50%, но това не е повишило качеството на здравеопазването, защото няма контрол.

Бившият вицепремиер Томислав Дончев заяви, че трябва да продължат проучванията за газ в Черно море и да се изгради нова газова структура. Според него в енергетиката трябва да се ограничи изграждането на нови, недоказани скъпи енергийни мощности и да се акцентира върху енергийната ефективност. ГЕРБ допуска АЕЦ "Белене" да бъде изграден, но само с частни инвестиции.

Дончев каза, че ГЕРБ ще работи за създаване на доброволна военна служба. Според проучванията на ГЕРБ много младежи и девойки са склонни да получат военно обучение и да бъдат зачислени в резерва. Дончев каза, че ще има и военно обучение в училищата.

Томислав Дончев се обяви и за възможност за "тунелно преминаване на Стара планина поне на едно място".

Борисов заяви, че ако съдът се произнесе, че референдумът за избирателната система е задължителен, то следващият парламент трябва само да въведе мажоритарните избори и да се разпусне. Подобен ултиматум към бъдещия парламент наскоро бе заявен и от Слави Трифонов. Борисов каза, че ГЕРБ няма да прави обструкции на машинното гласуване.

"На 26 март ние отиваме да кандидатстваме за работа пред нашия работодател - избирателите. Всеки си представя автобиографията и съответните позиции. За разлика от другите кандидати ние имаме какво да посочим в нашите автобиографии".

Това каза пред бТВ бившият депутат от ГЕРБ Димитър Главчев. Той изтъкна, че ГЕРБ не е споменавал увеличаването на пенсиите на 300 лв. Главчев припомни, че БСП имат в своите биографии предимно негативи и изтъкна фалирането на КТБ по времето на правителството на Пламен Орешарски.

"Образованите хора си намират по-лесно работа, възнаграждението им е по-високо".

Това каза Главчев по повод заложения от ГЕРБ приоритет, свързан с образованието.