ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ

БРЮКСЕЛ — Лидерът на БСП и на европейските социалисти Сергей Станишев не казва ще заеме ли мястото си в Европейския парламент, което спечели на изборите от 25 май.

„Утре се връщам в София,“ отговори той на този въпрос на журналисти в Европейския парламент. „Нали до 22-ри е срокът? Спокойно, не се притеснявайте“.

До 24 юни трябва да бъдат окончателно формирани политическите групи в новия Европейски парламент, а той се събира на първата си сесия на 1 юли в Страсбург.  

На тази дата избраниците стават евродепутати. Това не им пречи по-късно да подадат оставка и да заемат друга длъжност в страната си, или в Европа.

Вчера по предложение на Станишев групата на Социалистите и демократите в Европарламента избра досегашния му председател Мартин Шулц (Германия) за свой председател. 

Той получи мандат да преговаря с най-голямата група в парламента – на Европейската народна партия (ЕНП) за мнозинство – в полза на кандидата на последната за председател на новата Европейска комисия.

„От наша страна тези преговори ще се водят от Мартин и от мене,“ каза Станишев.

Съгласно споразумение с ЕНП социалистите подкрепят  под условие опита на Юнкер да сформира мнозинство. За да направи това обаче трябва първо да го номинират държавните и правителствените ръководители на 28-те, които се срещат в Ипър и в Брюксел на 26 и 27 юни.

Не е напълно сигурно, че тогава те ще стигнат до номинация, по която парламентът по програма трябва да гласува на 16 юли. ЕНП и социалистите заплашиха да я отхвърлят, ако това не е Юнкер. Против него обаче са Великобритания и Унгария, а още поне две столици се колебаят.

Вчера досегашният групов лидер на социалистите Ханес Свобода (Австрия) изложи главните им условия да подкрепят Юнкер – вицепрезидентски пост за Шулц в новата Комисия и въвеждане на гъвкавост в затегнатите фискални правила на ЕС.

Социалистите искат публичните инвестиции да се изключат при изчисляването на бюджетните дефицити и  правителствата да получат удължени срокове да ги вкарат в задължителните 3 на сто от брутния вътрешен продукт. Така те се надяват да намалят безпрецедентната безработица в ЕС.

Освен това искат от новата комисия единна европейска политика за имиграция и убежище и за намаляване на свръхрегулацията на европейско ниво.

„Винаги съм определял амбицията си да бъда заместник-председател ва Комисията в тандем с Жан-Клод Юнкер като една възможност,“ каза Шулц. „Предполагам , че това е и желанието на Жан-Клод Юнкер“.

„Най-важното сега е да изработим съдържателна платформа между големите групи в камарата,“ добави той. 

Станишев заяви, че освен европейските преговори ще води у нас и български – „да се организира стабилно и предсказуемо процесът на подготовка на избори, работата на парламента през следващите седмици, работата на правителството, процесът на приключване на разговорите с ЕС по споразумението за 2014-2020 година (за еврофондовете – б.а.) и маса други неща“. 

„Тук не е въпросът някой да поставя ултиматуми един на друг,“ каза той. „От 2009 година се намираме в период на постоянна конфронтация. ..В момента трябва да се водят разговори по този кръг въпроси, изобщо накъде върви страната. Естествено, че ще водим тези разговори и с ДПС, и с ГЕРБ и с другите политически сили, за да видят хората, че се решават неща, които са важни за тях и се гарантира едно стабилно развитие, посока на страната.“