Бившият вицепремиер Томислав Дончев заяви, че проблемът около европейските пари за програмата "Наука и образование за интелигентен растеж" е, че бившият образователен министър Меглена Кунева за един период от време е била и ръководител на управляващия орган.

"Тоест тя трябваше с едната ръка да контролира плащанията, а с другата да харчи парите", обясни Дончев пред бТВ.

Той допълни, че неведнъж е говорил с Кунева по проблема, но тя твърдяла, че иска да поеме отговорността.

Бившият вицепремиер по еврофондовете допълни, че за него не е правилно министър да е ръководител на управляващия орган на оперативна програма. Дончев допълни, че още през лятото е наредил на всички министри да напуснат тези постове. Според бившия вицепремиер станалото е поправимо, така че парите да не са под риск.

Дончев коментира и кандидатдепутатските листи на ГЕРБ. Според него е подозрително, когато една партия залага само на нови лица. Според него наличието на такива лица в листите на БСП показва комплекс от близкото или по-далечното минало.

В края на миналата седмица от БСП обявиха, че 40% от водачите на листи са нови лица, сред тях са журналистите Елена Йончева, Тома Томов и Александър Симов, преподаватели и социолози. Актрисата Нона Йотова пък е четвърта в 24-ти многомандатен избирателен район в София.

Листите на ГЕРБ вече били почти готови.

По повод издигнаето на Антон Тодоров, който до скоро бе критик на Бойко Борисов, Дончев заяви:

"Това показва, че явно никой при нас не е обидчив и не се търсят послушковци."

Според Дончев все още е рано да се дава оценка на служебния кабинет. Кадровата политика на настоящото правителство обаче била странна и смущаваща.

"Няма да чуете от мен, че не е трябвало да се сменят областните управители, но е странно какви хора ги заместиха. Стана така, че уж този кабинет няма нищо общо с БСП, а назначените са очевидно представители на левицата", обясни Дончев.