"Не можем да водим протекционистка политика, но "изберете българското си е нормално" и в тази сфера можем това да го прокламираме."

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща с Асоциацията на организациите на българските работодатели, на която представи управленската програма на партията си. На сбирката бяха още бившите министри Томислав Дончев, Владислав Горанов, бившият шеф на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев.

Борисов се разходи по конспекта на програмата - обясни с по няколко думи как в образованието трябва да има и принуда децата да ходят на училище, защото "конституцията ясно го е разписала – всяко дете трябва да знае български, да може да чете и да пише". В сигурността обеща повече полицаи във всяко населено място. 

В областта на здравеопазването лидерът на ГЕРБ разясни, че трябва да има интеграция на системите - между Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каза, НАП и т.н., за да се спрат източванията в системата. По повод обещанието, че ГЕРБ ще въведе облекчени процедури за бизнеса и гражданите, при които администрацията сама ще си събира нужните данни и документи при подаване на заявление за дадена административна услуга, Борисов обясни, че ще представи как ще става това в началото на следващата седмица. 

"Моите притеснения са, че трудно ще се направи правителство след изборите", e заявил Борисов пред представителите на бизнеса, а след това е повторил тезата си пред журналисти, съобщи "Дарик".

И по време на срещата, и след това той разкритикува позицията на БСП срещу търговското споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) и изрази надежда "хората, които се готвят да управляват България, да не се объркват по теми, важни за Европа и страната". От думите му се разбра, че не вярва във версията, че президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев се е объркал, гласувайки "за" СЕТА и против решението на БСП за вот против от страна на евродепутатите й.