Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЦИК прие решение, в което се давата указания как ще се отчита преференциалното гласуване на парламентарните избори. За първи път подобно гласуване на вота за Народно събрание имаше на последните избори и то се радваше на огромен интерес от страна на избирателите.

Според решението на ЦИК секционните комисии (СИК) ще отчитат преференциите след като установят броя на действителните гласове, подадени за всяка листа. Преброяването на преференциите ще се извършва последователно по листи на партии и коалиции и по реда на отпечатването им в листата на кандидатите по реда на регистрацията им в РИК.

Председателят или член на СИК, определен с нейно решение, взема бюлетина от купчинката с действителни гласове за съответната партия или коалиция. След като я покаже, той обявява:

- поредния номер на кандидата, за който е подадена преференция;

- че няма отбелязана преференция;

- че е отбелязана повече от една преференция.

Броят на преференциите се отразява едновременно и независимо един от друг от двама членове на секционната комисия.

При липса на преференция или при наличие на отбелязване преференция със знак "X" или  "V" на повече от една преференция - то гласът е действителен и се брои като такъв без преференция.

Според Изборния кодекс кандидат от листата може да се придвижи на по-предно място, ако събере 7% преференции от гласовете, подадени за листата. Първият в листата - водачът, обаче е невъзможно да бъде изместен, тъй като бюлетините без преференции се броят като подадени за него преференции.

В края на мандата на миналия парламент от ГЕРБ заявиха, че няма време за промяна в Изборния кодекс, която да облекчи преференциалното гласуване - било като свали прага за разместване, било като премахне привилегиите на водача. Подобна промяна би била в съзвучие с проведения референдум за изборното законодателство, на който над 2,5 млн. български граждани се обявиха за мажоритарен вот. По принцип пререференциалното гласуване е форма на мажоритарен елемент в изборите, но според текстовете на Изборния кодекс у нас той трудно функционира. Въпреки че ГЕРБ обявиха, че нямат време за подобна не чак толкова голяма промяна, малко по-късно те се обявиха за промени, които въвеждат чист мажоритарен вот, които изискват далеч повече време, работа и организация.

Тези промени обаче не бяха приети. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.