Служебното правителство е е готово да излъчи номинация за нов български еврокомисар.

Това заяви вицепремиерката, отговаряща за българското председателство на Европейския съвет във временния кабинет Деница Златева пред "България он еър". 

По думите й до момента темата не е била обсъждана от министрите.

Миналата седмица служебният министър -председател Огнян Герджиков настоя да се побърза с номинацията на България, за да се изпада страната в трудна ситуация малко преди да поеме председателството на Съвета на ЕС.

"На този етап служебното правителство не е обсъждало и няма възможност да номинира български еврокомисар. Получихме и разбиране от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.", заяви Златева. 

Според вицепремиерката в ситуацията на предизборна кампания и голяма поляризация е трудно да се намери консенсусна фигура, която да бъде подкрепена от всички партии. Затова Златева допуска, че номинация на наследник на Кристалина Георгиева в Европейската комисия ще има в края на април или началото на май месец.



България остана без еврокомисар след като Георгиева напусна зац.-председателското място в ЕК и зае поста изпълнителен директор на Световната банка.