Председателят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер обеща днес Обединеното кралство да плати "солена фактура"  за раздялата си с Европейския съюз.

"Британците трябва да спазват ангажиментите, в създаването на които сами са взели участие и следователно фактурата, да го кажем вулгарно, ще бъде ще бъде доста солена - каза Юнкер в изказване пред Камарата на депутатите в Белгия. - Британците трябва да изпълнят задълженията, на които свободно са се съгласили".

Правителството на британската министър-председателка Тереза Мей се очаква да подаде другия месец официална молба Обединеното кралство да излезе от ЕС. От този ден нататък според договора на ЕС то и 28-те ще имат две години да преговарят за условията на развода. 

Юнкер не цитира числа, но европейски представители пожелали анонимност изчисляват цената на напускането между 55 милиарда и 60 милиарда евро за сметка на Обединеното кралство. Това е текущият му дял му от финансовите задължения, които ЕС колективно е поел. Британската икономика е втората по големина в ЕС и представлява близо 15 на сто от неговия БВП. 

Юнкер потвърди, че само договарянето на условията за раздялата ще отнеме две години. Установяванета на "архитектурата на бъдещите отношения" между ЕС и Обединеното кралство отделно "ще отнеме години", след като веднъж има споразумение за прекратяване на члевството, посочи той. 

Председателят на Комисията призова към конструктивно и приятелско отвошение към британците: 

"Европа дължи много на Обединеното кралство. Без Чърчил нямаше да сме тук", каза Юнкер, отдавайки почит на идеите на легендарния британски премиер, чиито идеи след Втората световна война са в основата на днешна обединена Европа. 

"Но не бива е да сме наивни", добави той.

По думите му британците ще трябва да разберат, че останалите в Европа искат да развиват интеграцията си и че ако Обединеното кралство иска достъп да единния им пазар, трябва да приеме и четирите му свободи, включително свободата на движение на работна сила.

Ограничаването на трудовата миграция беше главен мотив на привържениците на "Брекзит".

В речта си Юнкер се солидаризира с идеята за Европа на различни скорости, за която скоро се изказа и белгийският премиер Шарл Мишел. Председателят на Комисията заяви, че не приема държави-членки да не изпълняват решения на ЕС и напомни за механизма на засиленото сътрудничество, който позволява на желаещи страни най-малко девет страни да задълбочават интеграцията си, там, където останалите не желаят да го правят.