Лидерката на ДБГ и бивша вицепремиерка и министърка на образованието Меглена Кунева е в контраатака. На специална пресконференция днес тя обяви, че до момента Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" не е спряна, въпреки "плъзналата лъжа". Но заради "новия управленски подход" на бившия й заместник, сега служебен министър проф. Николай Денков, това може да стане.

"Програмата не е спряна, но заради сбърканата комуникация сега директори на стотици училища може да не изпълняват заявени проекти и това вече наистина да доведе до недаване на пари по програмата", обясни тя.

По думите на Кунева заради начина на управление в момента страната ни наистина може да загуби 350 млн. лв. 

"Истината е, че програмата на проф. Денков беше много скъпа - надявам се да направите следващата крачка и да видите защо", призова медиите Кунева.

Тя настоя, че проф. Денков е оставил в Министерството на образованието екипа, назначен от нея. Освен това въпреки "лъжите" за пред БАН, че бумащината затруднява кандидатстването по програмата, министърът не е направил предложение за намаляването й.

На това проф. Денков отговори още вчера като каза, че ако се сменят сега правилата за кандидатстване, има риск от залавяне на програмата и създаването на нови проблеми. 

Меглена Кунева обяви, че самият служебен министър е защитавал механизма за провеждане на обществена поръчка за външни оценители на научните центрове по оперативната програма и попита защо сега я спира. След това си отговори така:

"Сега разбирам защо имаше толкова бавене, след като на практика беше стартирана обществената поръчка - за да бъда атакувана", хвърли обвинение бившата министърка.

Кунева се усъмни в капацитета на централното координационно звено към Министерския съвет по еврофондовете - дали те ще могат да провелят дали учените, подали заявления за оценители, са с необходимия опит. 

Версията на Меглена Кунева каква е причината за предупреждението от Брюксел за програмата за наука се размина с тази на проф. Денков. Според настоящия министър проблемът е в това, че самата Кунева е взела решение да поеме контрола върху управляващия орган на самата програма, бидейки министър. Това е нарушение на европейските регламенти, обясниха тогава от екипа му. Дори бившият премиер Бойко Борисов заяви неотдавна, че е знаел за проблема в министерството на Кунева и тя е била предупредена от другия вицепремиер тогава - отговорника по еврофондовете Томислав Дончев.

Въпреки това Кунева отрича.

"Решението управляващият орган да бъде в Министерството на образованието и науката е взето от проф. Николай Денков, който тогава е бил заместник-министър на образованието и науката. Това е грешка при моделиране на самата програма, която е направена от него", заяви Кунева.

Подобна практика обаче има и в министерството на социалната политика - управляващият орган по оперативната програма да е част от ведомството. Нарушението на Кунева, според експерти, е това, че Кунева лично е поела контрола в качеството си на министър, а не къде е самият управляващ орган.

Кунева се защити, че се е опитала да спре кражби заради ромски проекти на стойност 150 млн. лв. и ако не го е била направила - Еврокомисията отново е щяла да поиска финансови корекции. 

Заради цялата история  лидерката на ДГБ настоя проф. Денков да заяви има ли конфликт на интереси по научните проекти като член на научната общност.