Белият дом отложи издаването на новия указ, забраняващ влизането в САЩ на граждани на 7 държави с преобладаващо мюсюлманско население, предаде Ройтерс.

Той трябва да замени предишния, който бе издаден на 27 януари и предизвика бурни протести в САЩ и ред други страни. Действието му бе замразено със съдебно решение.

Първоначално президентът Доналд Тръмп бе обявил, че преработената забрана ще излезе тази седмица. Снощи обаче служител на администрацията му каза, че това ще стане "някъде другата седмица".

Според Тръмп новият указ отчита юридическите забележки, повдигнати от американски съдилища. Анонимни официални представители твърдяха, че в САЩ вече ще имат право да влизат хора от споменатите 7 страни, които имат американска виза, дори дотогава да не са я използвали. Става дума за граждани на Иран, Ирак, Сирия, Йемен, Сомалия, Судан и Либия. Преработената забрана няма да се отнася за притежатели на зелени карти и хора с двойно гражданство, едното от които е американско. Властите в САЩ вече няма да бъдат задължени да отделят и отхвърлят молбите на сирийски бежанци.