Мухамад Бекджанов - един от най-дълго лежалите в затвора в света журналисти, излезе на свобода, съобщиха от правозащитната организация "Хюмън райтс уоч".

Той прекара 18 години зад решетките в родния си Узбекистан. Днес журналистът е на 63 г.

Кошмарът на Бекджанов започва през 1999 г. Тогава той е похитен от зловещата узбекска Служба за национална сигурност (СНБ) от апартамента си в украинската столица Киев. Две години по-рано той е избягал там от Узбекистан в търсене на спасение от репресиите срещу опозицията.

Бекджанов е член на опозиционната партия "Ерк" ("Свобода") и главен редактор на един от водещите независими вестници в централноазиатската република.

Върнат насила в родината си, Бекджанов е съден при закрити врати в Ташкент. По време на следствието е изтезаван с електрически шокове, пребиван с палки и душен. Осъден е на 13 години затвор по редица обвинения, сред които за посегателство срещу конституционния строй.

Въпреки адските условия Бекджанов успява да издържи. Задава се февруари 2012 г., когато наказанието трябва да изтече и той да излезе на свобода. Но само броени дни преди края на присъдата му лепват още пет години. Причина е "нарушаване на затворническия ред".

Обвиняват го, че без разрешение държи в килията си... нокторезачка.

Сега обаче Мухамад Бекджанов бе освободен, след като изтече и добавеният срок. Той е четвъртият освободен политически затворник в Узбекистан след идването на власт на Шавкат Мирзийоев, който стана президент след смъртта на диктатора Ислам Каримов през август 2016 г. Това е едва вторият държавен глава в историята на бившата съветска република след независимостта й от СССР през 1991 г.

Мирзийоев обеща да реформира Наказателния кодекс на Узбекистан. Засега той спазва думите си, макар анализаторите да са уверени, че генерална смяна на курса няма да има. В страната пак ще властва единоличен режим, макар и по-мек.

Сега Мирзийоев трябва да разреши на Мухамад Бекджанов да напусне родината си и да замине за САЩ, където емигрира семейството му.

Властите в Ташкент трябва да освободят и много други политзатворници, призовават от "Хюмън райтс уоч".