Русия е разтревожена от изразеното от намерението на американския президент Доналд Тръмп да разшири ядрения арсенал на САЩ, предаде Нюз.Ру.

Тръмп се зарече в интервю за Ройтерс, че САЩ не трябва да изостават в ядрената си мощ от нито една страна в света, дори тя да е приятелска. Същевременно той обяви за "лош и едностранен" договора "Нов СТАРТ", ограничаващ стратегическите оръжия на Вашингтон и Москва.

Константин Косачов - председател на Международната комисия в Съвета на федерацията, призова по-бързо да се обсъди на най-високо равнище по-нататъшната съдба на договора между Русия и САЩ за мерките за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия.

"Това като че ли е най-тревожното досега изказване на Тръмп на тема отношенията с Русия", написа Косачов във фейсбук.

Руският сенатор посочи, че за първи път Тръмп е изразил желанието за увеличаване на американския ядрен потенциал в туитър на 20 януари:

Тогава мнозина го сметнаха за импровизация или дори грешка, основаваща се на непознаване на материята. Но сега Тръмп бе допълнен от официалния представител на Белия дом Шон Спайсър: "САЩ нямат намерение да отстъпват превъзходството си в ядрената сфера на когото и да било."

Според Косачов "Нов СТАРТ" е предназначен именно да не бъде допуснато такова превъзходство от която и да било страна. И точно това гарантира глобалната стратегическа сигурност.

Договорът бе подписан през 2010 г. от тогавашните президенти Барак Обама и Дмитрий Медведев и влезе в сила година по-късно. Той предвижда всяка страна да намали до 1550 единици броя на ядрените си бойни лави, а до 700 единици -  своите междуконтинентални балистични ракети, балистични ракети на подводници и тежки бомбардировачи.

"Настоящият договор изтича през 2021 г. и не предвижда автоматично удължаване. Ако дотогава страните не се договорят за по-нататъшни стъпки, действието му просто ще бъде прекратено и ядреното оръжие вече няма да бъде ограничавано от никакви юридически задължения, - отбеляза Константин Косачов. - И, второ - за първи път в историята на преговорите за контрол над стратегическите оръжия, в сила след влизането на "Нов СТАРТ", не започнаха консултации/преговори за следващо споразумение. И досега те не се водят."

Според сенатора най-добре в такава ситуация би била договорка на най-високо равнище за възможно най-бързо започване на руско-американски консултации или преговори за по-нататъшната съдба на договора след 5 февруари 2021 г.

Виктор Озеров - председател на сенатската Комисия по отбрана и сигурност, се опасява, че възможното прекратяване на действието на "Нов СТАРТ" ще стане много лош пример за Северна Корея и редица други страни, които се стремят да се сдобият с ядрено оръжие.

"Изявлението на Тръмп връща света в ХХ век", заяви пред РИА Новости друг депутат от Съвета на федерацията - Алексей Пушков.

Русия ще може да даде адекватен отговор в случай на разширяване на американския ядрен арсенал. Такова мнение изрази Вячеслав Никонов - председател на Комисията по образование в Думата и специалист по международните въпроси.

"Тръмп трябва да си дава сметка, че усилията на САЩ ще получат симетричен и асиметричен отговор от наша страна както в създаването на системи за притеворакетна отбрана, така и във възможното, ако го сметнем за нужно, увеличаване на ядрения потенциал извън рамките, установени от "Нов СТАРТ", каза той пред Интерфакс.