Американският президент Доналд Тръмп иска да гарантира, че ядреният арсенал на страната му е най-мощният и смята, че САЩ изостават в капацитета на оръжията си.

Това заяви Тръмп в интервю за Ройтерс, дадено в Овалния кабинет в Белия дом.

Руски дептати и от двете камари на парламента в Москва реагираха с безпокойство на думите на американския президент.

Той също така смята, че Китай може да разреши много лесно, стига а желае, заплахата срещу националната сигурност, каквато представлява Северна Корея. Така Тръмп засили натиска над Пекин да упражни по-силно влияние върху Пхенян, чийто режим демонстрира войнственост.

Лидерът на САЩ също така изрази подкрепа за ЕС и заяви, че е изцяло "за" Съюза. За първи път, откакто влезе в Белия дом, Тръмп изрази предпочитание за решението "две държави" на израелско-палестинския конфликт. Но заяви, че ще бъде доволен от всичко, което би направило двете страни щастливи.

Тръмп прогнозира, че ще има дивиденти от усилията му за натиск върху членките на НАТО да плащат повече за собствената им защита и облекчаването по този начин на американския бюджет.

"Те дължат много пари", каза той по адрес на съюзниците.

Американският лидер бе запитан за написаното от него в туитър през декември 2016 г., че САЩ трябва много да засилят и разширят ядения си капацитет, "до момента, в който светът ще се усети за ядрените оръжия".

Тръмп заяви, че би искал да види свят без ядрени оръжия, но изрази безпокойство, че САЩ изостават в ядрения си потенциал.

"Аз съм първият, който би искал да види... как никой няма ядрени оръжия, но ние никога няма да бъдем по-слаби от която и а било страна, дори тя да е приятелска, никога няма да изостанем с ядрената ни мощ. Би било чудесно и било мечта нито една страна да няма ядрени оръжия, но страните ще ги имат, ние ще бъдем най-силни", изтъкна той.

Според антиядрената оранизация "Плаушеърс груп" Русия има 7000 бойи глави, а САЩ - 6800.

Договорът "Нов СТАРТ" за ограничаване на стратегическите оръжия между Вашингтон и Москва изисква до 5 февруари 2018 г. двете държави да намалят стратегическите си ядрени арсенали до еднакви нива за срок от десет години, припомня Ройтерс. Те ще могат да имат по не повече от 800 разположени и неразположени наземни междуконтинентални и базирани на подводници установки за балистични ракети както и тежки бомбардировачи, които могат да носят ядрени оръжия. Същите ограничения важат и за други ядрени оръжия.

Тръмп обаче смята "Нов СТАРТ" за "едностранчив договор".

"Това е просто поредната лоша сделка, сключена от страната, независимо дали е СТАРТ или сделката с Иран... Ще започнем да сключваме добри сделки", увери той в интервюто.

В момента САЩ преминават през 30-годишна модернизация на стойност 1 трилион долара на остаряващите им ядрени подводници, бомбардировачи и ракети с наземно базиране.

Тръмп се оплаква също така, че разполагането на руски крилати ракети с наземно базиране е в нарушение на договора от 1987 г., забраняващ наземните руски и американски крилати ракети със среден обсег.

"За мен това е голяма сделка", смята Тръмп, който допусна възможността отношенията между двете старни да се затоплят.

Запитан дали ще повдигне въпроса пред руския си колега Владимир Путин, той отговори, че ще го направи, "ако и където се срещнем". И допълни, че все още няма насрочени срещи с Путин.

Същевременно Тръмп изрази безпокойство от изпитанията на севернокорейските балистични ракети и заяви, че един от много възможни варианти е ускоряването на изграждането на системата за противоракетна защита на американските съюзници Япония и Южна Корея. Според него Китай може да прекрати това много бързо. Пекин неведнъж е давал ясно да се разбере, че е против ядрената и ракетната програми на Пхенян и неведнъж е призовавал за превръщането в безядрена зона на Корейския полуостров, както и режимът на Ким Чен Ун и световните сили отново да седнат на масата за преговори. Усилията Пхенян да промени поведението си обаче са неуспешни най-вече заради опасенията на Пекин, че строгите мерки могат да предизвикат сриване на Северна Корея и да доведат до поток от бежанци през границата между двете страни.

Ройтерс припомня, че скорошната среща между Тръмп и японския премиер Шиндзо Абе бе прекъсната заради изстрелването на севернокорейска балистична ракета. Американският президент не отхвърли изцяло възможността да се срещне с Ким Чен Ун на определен етап в бъдеще при определени обстоятелства, но намекна, че може да е твърде късно.

"Ние сме много сърдити заради това, което направи той, и, честно казано, на това трябваше да се обърне внимание по време на администрацията на Обама."

Според съобщения от Япония правителството в Токио смята да започне дебат относно разполагането на американската противоракетна система, известна като THAAD, и на наземната система Aegis Ashore с цел подобряване капацитета за противостоене срещу севернокорейските ракети.

"Изцяло съм за ЕС. Смятам, че той е чудесен. Ако те са щастливи, аз съм за него", каза още Доналд Тръмп.

Предишни негови и на служители на администрацията му изявления изпращаха послания към европейците, че той вижда малко стойностни неща в Съюза.