"Оковаха ми ръцете зад гърба с белезници и така ме окачиха да вися, като пръстите ми едва достигаха до пода. Болката беше адска. На втория ден се пречупих и подписах това, което искаха да подпиша."

Това разказа по телефона специално за Клуб Z руският опозиционер Илдар Илдусович Дадин.

Той е първият и засега единствен човек,  осъден в Русия за "многократно нарушаване на правилата за организиране на протести". Деянието, въведено в Наказателния кодекс през лятото на 2014 г., се наказва първия път с глоба, а втория - с лишаване от свобода до 5 години.

Дадин (34 г.) получи тригодишна присъда. През март 2016 г. тя бе намалена на 2 години и половина.

На 22 февруари Върховният съд на Русия отмени присъдата срещу Илдар Дадин. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.Той обаче излезе чак на 26 февруари, тъй като в колонията не бе пристигнал подпечатаният документ за освобождаването му.

"Такава е правната система в Русия. Решението на Върховния съд повелява наказанието да бъде веднага отменено. Но законите изискват да пристигне подпечатаният документ. Мисля, че поне тук, в колонията в Алтай, където за последно лежах, администрацията не е извършвала умишлени действия срещу мен. Поне така ми се струва", сподели Дадин.

Той говори от град Барнаул, столицата на Алтайския край, откъдето очаква да отпътува за Москва.

Докато бе подсъдим, Илдар Дадин се ожени за любимата си Анастасия. Сватбата се състоя на 25 февруари 2016 г. в московския следствен арест.

Първоначално дисидентът бе пратен в трудова колония в автономната република Карелия. Миналата есен адвокатът му огласи негово писмо, според което той и други осъдени са били подлагани на постоянни побоища, изтезания, унижения, обиди и са държани в непоносими условия.

"Бях подложен на изтезания още от първите дни след пристигането ми там. Това е широко разпространена практика във всички колонии в Република Карелия. Научих го от общуването ми с други осъдени", сподели Дадин

Според него с всички осъдени се постъпва по един и същи сценарий с всички. Методите да въведени още по времето, когато шеф на колонията е бил Александър Терех. Той се издигнал и сега е шеф на регионалния клон на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН). Така извършваните по негово време изтезания са разпространени из цяла Карелия.

Ето как по думите на Дадин действат служителите на колонията:

"Още когато пристигнах, без никакви законови основания ме вкараха в карцера. На новопристигналите подхвърлят ножчета или СИМ-карти, които след това при обиск "откриват" у тях тях. Така и на мен ми сложиха ножче. Естествено, че не съм носил такова нещо. Вече в самия карцер започват да изтезават тези, които не изневеряват на принципите си и се борят за своите права. Мъченията са най-различни и най-изтънчени. Не се ограничават само с бой. Например не рускат отоплението и ни държат в ледено студени помещения. Хранят ни с мизерни порции, колкото да не умрем от глад."

Илдар Дадин прекарал почти цял един ден, като висял окачен за окованите зад гърба му ръце. Пръстите на краката му едва се допирали до пода.

"Наказаха ме, задето бях обявил гладна стачка. Пребиха ме от бой. Първи беше началникът на колонията майор Сергей Косиев. Към него се присъединиха и негови подчинени. 11-12 души ме биха едновременно, докато аз висях беззащитен.  После ми навряха главата в тоалетната чиния. Това се случи на 11 септември 2016 г. Никога няма да забравя този ден", разказва опозиционерът.

Но предстояло нещо още по-унизително:

"Свалиха ми бельото и ми казаха, че ще докарат друг затворник, който ще ме изнасили, ако не прекратя гладната стачка и изобщо съпротивата си. Искаха да се извиня пред началника. Така и не разбрах за какво трябва да му се извинявам и отказах."

Пречупването

Илдар Дадин се пречупил на другия ден

"Капитулирах, след като искаха да ме окачат втори ден поред за ръцете отзад. Признавам, не издържах. Подписах, защото болката беше адска. Чак след това ми показаха какво съм подписал - че съм виновен, че редовно съм нарушавал вътрешния ред в колонията и т. н."

През ноември 2016 г. Александър Липцер - адвокатът на Дадин, заяви за първи път публично, че клиентът му е бил изтезаван. Според юриста началникът Косиев заплашил осъдения, че ако опита да се оплачеш, ще го убият и ще го заровят зад оградата.

Самият Дадин все още не знае за действията на адвоката. През цялото време в колонията той е бил държан в неведение по въпроса.

Разкритията на Липцер обаче получиха голяма гласност. Те стигнаха до Европарламента, който призова Дадин да бъде освободен. Осъденият бе преместен в колония в Алтайския край, като цяла седмица нямаше никакви вести от и за него.

"Макар че в началото се пречупих, след мъченията разбрах, че главното е човек да не падне духом и да продължи борбата. Смятам да съдя моите мъчители. Не само заради мене, но и заради другите им жертви. Нека това бъде урок и за другите държавни престъпници като тях", заяви Дадин за Клуб Z.

Вторият Буковски?

Владимир Буковски

Заради огласяването на неговия случай някои вече започнаха да го сравняват с Владимир Буковски. Знаменитият съветски дисидент от 70-те г. на ХХ век бе първият човек, който разкри, че в СССР пращат насила противници на режима в психиатрии, като ги обявяват за луди и ги подлагат на принудително лечение.

Самият Илдар Дадин обаче смята, че е далеч от Буковски. Но би се радвал поне малко да допринесе с разкритията си за положението в руските трудови колонии.

В първите дни след мъченията той смятал да напусне Русия при първа възможност. По-късно обаче променил решението си:

"Разбрах, че възродените днес репресии от сталинистки тип всъщност целят да накарат всички противници на режима да напуснат Русия. Не, аз няма да напусна. Има хора, които искат да отпътуват в чужбина. Тяхно право е. Но моята съвест ми диктува да остана."

Накрая стигаме до въпроса кой е виновен за случилото се с него и изобщо за ситуацията с човешките права в Русия.

"Това е лъжливото чекистко говедо на име Путин. Този държавен престъпник носи вината", отговаря Илдар Дадин.