Дванадесет са загиналите след потопа във Варна, съобщи рано сутринта кореспондентката на БНТ във Варна. Тя посочи, че броят е официално потвърден. Около 6,50 часа обаче министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев съобщи в ефира на телевизията, че жертвите са 9, от които две деца. Той допълни, че има починал и в Добрич. Водолази в квартал "Аспарухово" продължават да търсят пострадали хора. Последната жертва е била извадена от дома й към 3 часа сутринта.

В други квартали на града е сравнително спокойно, а селищата в областта не са пострадали сериозно. Кметът на Варна Иван Портних обяви, че само за няколко часа е паднал дъжд, който иначе вали за повече от месеца. Според него загиналите са 11. В квартала продължава да вали много силно. Досега прогнозите за втора унищожителна вълна не се сбъдват. Очаква се чак в късния следобед дъждовете да спрат. Към Варна пътува и премиерът Пламен Орешарски.

Жертвите

Три жени, две деца и четирима мъже са загиналите, съобщи БНР. Едно от децата е 5-годишно. Трупът му е открит в района на Четвърто управление на полицията в квартал „Аспарухово”. 

Катер на военноморските сили издирва автомобили отнесени в канала от приливната вълна. Ситуацията е кризисна, спасителните действия продължават, но не е изключено да има още жертви

Вълната

Очевидци разказват за почти двуметрова вълна, която е заляла кв. "Аспарухово". Други са видели как придошлата вода е отнесла спирка на градския транспорт. Положението е бедствено, улиците са под кални потоци. Силната буря е била придружена с гръмотевици и много бурен вятър. Синоптиците отчетоха във Варна 35 литра дъжд на кв.м  за ден при месечна норма от 60 л./кв. м и вятър от 25 м в сек.

Колите са разхвърляни от водата като играчки.

Най-вероятната причина за бедствието е срутилият се заради проливния дъжд баир на местността Джанавара, който е затрупал платното по пътя за "Аспарухово".

Засега обаче липсва точно обяснение откъде е дошла приливната вълна. Близо до квартала няма водоем. Жители на "Аспарухово" предположиха, че е възможно причината да е масовата незаконна сеч на дървета, заради които водата е нямала естествена преграда и се е стичала ката каскада от баира. 

Кореспондентката на Нова телевизия във Варна разказа, че в квартала плуват каравани, перални и хладилници. Тя не е успяла да се свърже с телефон 112. Части от квартала все още са недостъпни, заради придошлата кал и откъснатите парчета от пътната настилка. Много хора въобще не могат да стигнат до къщите си.

В кв. "Аспарухово" в момента е спряно електрозахранването по преценка на "Гражданска защита". Очевидци разказват, че има изтръгнати елтабла и оголени кабели на много места по улиците на квартала. Ток няма да има още ден-два, според Иван Портних.

В квартал "Възраждане"  в града улиците също бяха залети, а на много места светофарите не работеха, съобщи сайтът varnautre.bg. Подобно беше и положението в кв. "Левски", където имаше спирания на тока. Задръствания през деня имаше из целия град, започнаха да преливат канализационни шахти, което допълнително влоши положението.

Спасителни действия

Трафикът в посока "Аспарухово" вече е по-достъпен, екипи на "Гражданска защита" не спират да отводняват засегнатите места, съобщи около 00,30 ч за moreto.net Купен Пашов, началник отдел "Дейности по защита на населението" във Варна.

По същото време транспортният министър Данаил Папазов съобщи пред радио "Фокус", че багери разчистват автомобилите по ул. "Горна студена" в квартала. Колите са били повлечени по време на приливната вълна. Най-тежко е положението около къщата, която се намира на № 65 на същата улица. В района има натрупани около 20 автомобила един върху друг, има много дървета и клони, които образуват тапа на цялата улица.

Спасителните екипи са осигурили локално осветление с агрегати, за да се огледа мястото. Данаил Папазов допълни, че почистването се извършва внимателно, тъй като има съмнение, че в къщата има четирима души. Не се знае какво е състоянието им.

Багер ще разчиства автомобилите, които са силно пострадали, за да се отпуши улицата и водата да се оттича, защото се очакват нови валежи тази нощ. Министърът допълни, че част от къщите на улицата са разрушени. Тук са и екипи на Военноморските сили, които помагат при разчистването. На място е и командващият флота контраадмирал Румен Николов. 

Политиците се изпокараха
На фона на разиграващата се трагедия институциите успяха да се изпокарат.
 
След транспортния министър, във Варна пристигнаха премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов.
 
Пред бТВ обаче кметът на Варна Иван Портних се оплака: "Звъня на цялата държава, отговор няма от никого, централна помощ няма никаква!"
 

Пламен Орешарски му отговори във фейсбук: "Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял на по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него."

Взаимните обвинения между местна и централна власт продължиха и по-късно. 

Цветлин Йовчев, запитан за думите на Портних обяви пред БНТ: "Не знам кметът Портних откъде е викал за помощ, може би от балкона на кметството... Това са несериозни приказки, абсолютна манипулация. Реагирахме и правим каквото можем. Нека Портних да не си прави капитал от такава трагедия. Поведението му е безобразно".

Престрелката продължи в ефир с отговора на Портних: "Не бях на телефона, за да чуя думите на господин Йовчев. Досега дърпахме един джип тук. Дочух само някои неща. Нека дойде вашият екип, за да снима и ще ви разкажа за какво става въпрос. Има една кола на Гражданска защита, една на пожарната... Никаква техническа обезпеченост. Един джип има. Двата трафопоста просто ги няма. Обяснете ми нашата държава с какво е пригодна за такива ситуации? Какво е направила държавата до момента?

Бойко Борисов също се намеси в размяната на реплика като написа в профила си във фейсбук: "Недопустимо е държавен чиновник да се оправдава с липсата на комуникации. Напомням на Орешарски, че в МВР има главен оперативен дежурен, който може да се свърже по всяко време на денонощието с всеки представител на институция, а ако не може - разполага с възможността незабавно да изпрати патрул до съответната регионална дирекция, за да открие и осъществи връзка с определения човек".

Снимки и видео от трагедията можете да видите тук:

 

На много места има наводнения

Наводнения има и по южното Черноморие, в къмпинг "Градина" има блокирани туристи, предаде агенция "Булфото". Телевизиите показаха страшни гледки и от "Смокиня", където придошлата вода е разхвърляла караваните, а заради оголени кабели се е наложило електрозахранването да бъде спряно.

Бедствено положение е обявено в общините Златица, Мирково, Чавдар и Челопеч. В Димитровград проливните дъждове взеха жертва, труп на мъж е открит между кварталите "Марийно" и "Вулкан", където е имало силна буря. 

Проливен дъжд затвори прохода на Републиката за всички превозни средства, съобщиха от Областната дирекция на МВР - В. Търново. В района са изпратени екипи на полицията, управлението за пожарна безопасност и защита на населението и техника, които помагат за почистването му. Към момента няма данни за пострадали хора. От Областната дирекция на МВР апелират към гражданите да не предприемат пътуване в това направление, ако не е наложително.  

Единадесет души са били евакуирани тази вечер от домовете си в град Килифарево, съобщи пред БТА областният управител на Велико Търново инж. Георги Рачев. Малко след 18 ч мощна приливна вълна от придошлата река Белица, с височина два метра, заляла града. Затънали са десетки автомобили, има много удавени животни, поне 30 къщи са под водата, съобщи пред Дарик радио кметът на града Димитър Събев.

Щети са нанесени и на блоковете край реката, чийто мазета и приземни етажи са наводнени. В момента в района електрозахранването е прекъснато. Няма пострадали хора, от опасната част на града остава да бъде изведено само едно семейство, което живее до стадиона.

Сложна е ситуацията и в Дебелец, където Белица също е наводнила дворове и къщи, както и обекти в Промишлената зона, преди да се влее в Янтра. Нивото й край Велико Търново е около 5, 5 метра , при критични 8 метра. В опасните зона са разположени постове, които ще следят през нощта пълноводните балкански притоци на реката да не покачат рязко нивото.

Обявен е код "жълто"

Министерството на околната среда и водите предупреждава за опасността от нови наводнения, обявен е код "жълто". В Източна България тази нощ ще има интензивни валежи с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра. Очакват се и градушки, съобщават от НИМХ към БАН. Специалистите прогнозират нова приливна вълна в кв. "Аспарухово" във Варна. "Ситуацията е много тежка в цялата страна, но на други места няма пряк риск да пострадат хора. Не е отминала опасността. Има опасност от втора вълна", коментира пред радио "Фокус" вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Обилните дъждове ще продължат до края на седмицата, алармират синоптиците. 

Видео от трагедията можете да видите и тук: