Рекорден брой заявления за гласуване в Турция отчита регистърът на ЦИК за предсрочните избори на 26 март. 18 894 - ръстът е повече от два пъти, т.е. с 10 000 са заявленията повече в сравнение с изборите за парламент през 2014 г. и за президент през 2016 г.

На последните парламентарни избори българите, пуснали заявление за вот в южната ни съседка, бяха едва 8983, а на президентските избори през миналата година - 8842.

Срокът за подаване на заявления онлайн и по пощата изтече на 28 февруари, като има и немалък брой заявления, които не са пуснати по правилата - иначе разликата щеше да е още по-голяма в сравнение с предходни вотове, показват данните.

Според регистъра на ЦИК в Турция има 46 населени места и области, в които има над 60 заявления за разкриване на поне 1 изборна секция - толкова е нужната бройка по закон. Но и с последните промени в Изборния кодекс, предложени от Патриотичния фронт и приети с гласовете на ГЕРБ и част от Реформаторите, остана забраната за разкриване на повече от 35 пункта за гласуване в държави извън ЕС. Така че по решение на ЦИК в поне 11 от градовете в Турция, в които българи искат да гласуват, секция няма да бъде разкрита, става ясно от числата.

Ограничението за до 35 секции извън ЕС този път ще засегне и сънародниците ни в САЩ. Там подадените заявления за вот на 26 март са 2771, а в 38 населени места броят им е над 60. Това значи, че ще бъдат открити минимум 3 секции по-малко от поисканите на територията на САЩ.

Голям е броят и на българите във Великобритания, които искат да гласуват на 26 март - заявленията на Острова са общо 5171, а местата, в които трябва да има изборен пункт - 49. Това значи, че ако бяха останали по-строгите правила, приети от Патриотите и ГЕРБ - навсякъде да има таван от до 35 секции, или ако Брекзит вече се беше случил, и българите там също биха били ощетени откъм открити секции.

В Испания и Германия, където традиционно също има интерес към изборите от българската диаспора, подадените заявления за предсрочния парламентарен вот са съответно 3008 и 2775. На Пиренеите трябва да бъдат разкрити поне 34 секции за гласуване, а в Германия - 23, според разпределението на подадените заявления по населени места, става ясно още от регистъра на ЦИК.

Общият брой на българите по света, подали заявление за гласуване в чужбина на 26 март е 44 412. Над 1000 подадени такива има още в Италия, Франция и Гърция. Според разпределението на документите заявленията са достатъчни за откриване на 243 секции в чужбина, извън 104-те, които се намират в посолства и консулства на България.

В Турция и Великобритания със сигурност се очакват отново опашки в изборния ден, прогнозират експерти, но най-тежко се очаква да е в югоизточната ни съседка.

Все още с интерес се чака и решението дали Германия ще позволи провеждането на български парламентарни избори извън дипломатическите ни представителства. На президентския вот страната не позволи разкриване на допълнителни секции заради съображения за сигурност пред опасността от тероризъм на територията й.

След приемането на спорните ограничения за вота зад граница с таван от 35 секции, омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд, но след това оттегли жалбата си и юристите не се произнесоха по същество.

ЦИК трябва да обяви броя на секциите в чужбина и адресите им на 5 март.