Какво се случва и защо е важно?

На 15 март в Холандия се провеждат парламентарни избори. Проучванията отдавна предвиждат, че антимюсюлманската и антиевропейска популистка Партия за свободата (ПЗС) на Геерт Вилдерс може да стане най-голямата в страната, макар да се смята, че Вилдерс няма да влезе в правителството.

След референдума за ЕС във Великобритания и избирането на Доналд Тръмп в САЩ победа на ПЗС може да бъде разглеждана като продължение на историята на надигащите се националистически движения, насочени срещу елита.

Вероятното силно представяне на лидерката на крайно десния Национален фронт Марин льо Пен на президентските избори във Франция през май засилва тази гледна точка. Някои наблюдатели смятат, че е заложено бъдещето на ЕС.

Какъв е политическият ландшафт и как работи системата?

Холандският парламент е 150-членен, което означава, че за формирането на правителство е необходимо мнозинство от 76 гласа. Никога една партия не го е постигнала сама и в продължение на повече от един век Холандия е била управлявана от коалиции.

Парламентът се избира по пропорционална система в един общонационален избирателен район. Това означава, че всяка партия, спечелила 0,67 на сто от националния вот, си гарантира депутатско място.

Политиката в Холандия е белязана през последните десетилетия от рязък спад на подкрепата за трите главни партии - дясноцентристки и леви. Процентите им в получаването на гласове паднаха от 80 през 80-те г. на ХХ век до прогнозираните за тази година 40.

Тази тенденция се наблюдава в цяла Европа. В Холандия тя бе съпроводена с появата на по-малки партии, защитаващи специални интереси. Най-малко 28 от тях, много от които нови, ще участват в тези избори. Поне 14 от тях се очаква да спечелят места в парламента. Осем от тях ще имат по 10 или повече депутати.

Точно това фрагментиране на вота, а не голямо увеличение на подкрепата е причината, поради която ПЗС може да стане най-голямата партия. Движенията, довели до "Брекзит" и победата на Тръмп, спечелиха над половината от гласовете. За Вилдерс прогнозите са да получи под 20 на сто.

Кой е Вилдерс и какво иска?

Вилдерс бе избран за депутат от либералната Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) преди 19 години. След това той стана независим, преди да създаде ПЗС през 2006 г. Тази партия е известна най-вече с яростната си съпротива срещу исляма и това, което смята за ислямизиране на Холандия.

Вилдерс бе признат за виновен в подсрекаване към дискриминация на холандци от марокански произход през декември 2016 г. и при старта на кампанията си ги обяви за "мароканска измет, която прави улиците опасни". Той е под 24-часова полицейска охрана.

ПЗС не е нормална партия. Вилдерс е единственият й член. Предизборният му манифект от една страница обещава предимно антимюсюлмански мерки като затварянето на джамии и ислямски училища, забрана за продажба на Корана и забрана за влизане на имигранти мюсюлмани.

Манифестът обещава също изваждане на Холандия от ЕС, затваряне на границите й, повече разходи за сигурност и отбрана и по-малко за вятърна енергия и помощ за чужбина. Няколко от идеите нарушават международното право и холандската конституция.

Кои са другите партии?

Премиерът Марк Рюте целува своя почитателка в град Вормервеер.

НПСД на премиера Марк Рюте, която се очаква да има между 23 и 27 места, и коалиционният й партньор - лявоцентристката Партия на труда (ПТ) са на път да загубят съответно 30 и 70 на сто от своите депутати.

Средните по големина партии, които вероятно ще спечелят между 10 и 20 места, Християндемократическият призив (ХДП) и либерално-прогресивната "Демократи 66" (Д66). И двете са във властта от 60-те г. на ХХ век насам. Плюс по-радикалната Социалистическа партия (СП) и бързо разрастващата се партия "Зелени-леви" (ЗЛ), която вероятно ще увеличи четирикратно броя на депутатите си.

По-малките партии, за които прогнозите са да спечелят по-малко от 10 места, включват две религиозни партии - Партията за животните (ПЗЖ), защитаващата пенсионерите "Над 50", антиевропейската "Форум за демокрация" (ФЗД) и "Мисли", която е насочена предимно към имигрантите мюсюлмани.

Има и партия, наречена "Негласуващи". Тя е за 25 на сто от холандските избиратели, които се очаква да се въздържат. тя обещава, че нейните депутати - ако такива влязат - няма да гласуват дори в парламента.

Какви са темите?

Безработицата е на най-ниското си ниво през последните 5 години, а икономическият растеж е 2,3 на сто. Основите на холандската икономика се възстановяват добре.

Бежанците остават повод за безпокойство, но по-малко, отколкото при пика на кризата в Европа през 2015 г. Близо 31 000 души, търсещи убежище, са се регистрирали в Холандия миналата година. Те са много по-малко от предвидените от правителството над 90 000.

Имиграцията и интеграцията са важен въпрос. Приказките на Вилдерс за "Хенк и Ингрид" - въображаемата холандска двойка, страдаща в ръцете на корумпирания политически елит, тираничния ЕС, разбира се, се отнася за мюсюлманските имигранти.
Неговото влияние, фактът, че Рюте също поиска имигрантските общности да се приспособят към холандските правила, и настоящия политически климат в Европа означават, че доминиращите теми неизбежно включват мултикултурализма, глобализацията, суверенитета, холандските ценности и в каква степен ЕС работи или не работи за Холандия.

Кой ще спечели най-много места?

Огромното мнозинство от проучванията от лятото на 2015 г.- насам показва, че ПЗС ще има малка преднина пред НПСД.

Но подкрепата за Вилдерс, изглежда, се изпарява. Индикаторът на проучванията показва, че за миналия месец та са давали на ПЗС с 3 или 4 места по-малко, което прави между 16 и 17 на сто на изборите. Това е в най-добрия случай наравно, а понякога и зад партията на Рюте.

Това ще повтори ситуацията от предишните избори, когато ПЗС водеше до последните седмици. Но проучванията показват също, че повече от половината избиратели могат да променят мнението си.

Участници в карнавала в Дюселдорф, Германия, се маскираха като (от ляво на дясно) Хитлер, Геерт Вилдерс, Марин льо Пен и Доналд Тръмп.

Какво ще се случи, ако Вилдерс спечели най-много места?

ПЗС може да не получи шанса да се опита да състави правителство дори ако стане най-голямата партия. Според холандската система новият парламент назначава "информатор" - обикновено висш политик, за да проучи евентуални коалиции.

След като НПСД и всички главни партии вляво от нея се зарекоха да не работят с Вилдерс, ще бъде трудно ПЗС - дори със своите над 30 места - да е в състояние да убеди още 46 депутати да се присъединят към нея в управлението.

Вилдерс заяви, че изключването му ще предизвика революция, но няма да е за първи път най-голямата партия в Холандия да бъде заглушена. Случвало се е три пъти с Партията на труда, дори тогава, когато тя спечели над една трета от гласовете.

Така че е малко вероятно Вилдерс да управлява. Той може дори да не се опита. През 2010 г. ПЗС влезе в правителството на малцинството на Рюте, но го напусна внезапно след две години. Мнозина очакват Вилдерс да предпочете да остане аутсайдер вместо да направи компромис.

Как може да изглежда правителството?

Социалистическата партия се сарече да не работи с НПСД, което усложнява нещата. Но евентуални промени витаят около главните партии - НПСД, ПТ, ХДП и Д66 плюс една или повече по-малки партии. Бързо набиращите сила "Зелени-леви" могат да се превърнат в ключов играч.

Според прогнозите за формирането на правителството ще бъдат необходими най-малко 5 партии без НПСД. Макар този път разликата между някои от възможните коалиционни партньори няма да е толкова голяма, процесът за формиране на коалиция може да отнеме известно време. За това в Холандия отиват средно три месеца.

----

* Авторът е кореспондент по европейските въпроси на в. "Гардиън", където е публикувана статията.