Европа трябва да намали миграцията към себе си, за да запази свободата си на движение. Това заявиха днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и холандският министър-председател Марк Рюте в Амстердам на съвместна пресконференция, докато страната му пое преходното шестмесечно председателство на ЕС.  

Юнкер посочи, че Европа се нуждае от общо решение на миграционната криза и не може да продължава с това всеки ден нови държави да връщат граничния контрол, там, където той е бил отменен преди десетилетия.

„Мога да разбера причините в някои от засегнатите страни, които ги водят към този вид инициативи, въпреки че не приемам, че сега ние изоставяме Шенгенската система и всичко, което тя значи“, каза Юнкер за зоната без вътрешен граничен контрол в ЕС.

„Трябва да спасим Шенген и един от начините и пътищата ... е въвеждането на (европейската) брегова и гранична охрана“, добави той.

Рюте каза, че приемането на предложен за това от Комисията регламент от страните-членки ще бъде един от приоритетите на холандското председателство. То ще бъде ориентирано към постигане на резултати и спазване на ангажиментите, добави той.

„Трябва да намалим значително потока на мигранти, пристигащи в Европа; на второ място трябва да осигурим справедливо разпределение на тежестта между държавите-членки; и на трето място трябва да гарантираме, че всяка държава-членка осигурява достатъчен прием в своите граници“, обяви Рюте.

Той подчерта, че намаляването на броя на пристигащите „е от ключово значение“.

„Не можем да продължаваме със сегашните числа“, каза Рюте.

Първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс, бивш външен министър на Холандия, оцени сътрудничеството с Турция срещу миграционната криза като „положително“ с уговорката, че то още „е много далече от това да сме доволни“.

Полша и Великобритания

ЕС не иска да прибягва до крайната мярка – отнемане на правото на глас – спрямо Полша, където дошлите на власт евроскептични консерватори направиха спорни промени в Конституционния съд и в медийното законодателство.

Комисията ще обсъди идната сряда да постави ли страната под наблюдение за спазване на върховенството на закона. При липса на корекция такова наблюдение може да доведе до лишаване на страната от гласа ѝ в Съвета на ЕС и в Европейския съвет.

„Не вярвам, че ще стигнем до тази точка“, каза Юнкер. „Нека не преиграваме – това е важен въпрос, но трябва да имаме приятелски и добри отношения с Полша... Нашият подход е конструктивен, ние не нападаме Полша“.

„Защитата на върховенството на закона и на човешките права в тези държави-членки (от Централна и Източна Европа – б.а.) е колективна отговорност не само на държавите-членки, но на съюза като цяло“, допълни Тимерманс.

Рюте изрази „относителен оптимизъм“, че на среща на върха през февруари ЕС ще постигне съгласие с Великобритания по исканията ѝ за промени в условията на нейното членство.