Бюлетините на предстоящите парламентарни избори в Холандия няма да бъдат броени с машини, а ръчно, предаде Дойче Веле.

Правителството смята, че по този начин изборният процес ще бъде защитен от намеса от чужбина, включително от Русия. Вотът е насрочен за 15 март.

"Недопустимо е сянката на съмнението да надвисне над резултатите от гласуването - заявява в писмо до парламента вътрешният министър Роналд Пластерк. - Не мога да изключа, че държавни субекти могат да се опитат да извлекат изгода от влиянието върху политическите решения и общественото мнение в Холандия."

Пред телевизия Ер Те Ел той уточни, че под "външни субекти" има предвид чужди държави, сред които и Русия.

"Сега има признаци, че руснаците могат да бъдат заинтересовани. На предстоящите избори трябва да се върнем към добрите стари химикалка и хартия", каза Пластерк.

За да бъдат разсеяни опасенията, общините и регионите ще броят всички гласове ръчно, а не с помощта на автоматизирани машини.

Хартиените бюлетини, използвани при избори в Холандия, по правило са броени ръчно в местните участъци преди обработката им в електронен вид на регионално и национално ниво. В началото на тази седмица от ЦИК заявиха, че проверяват възможни уязвими места в сигурността на програмата, използвана за преброяването на гласовете. Според медии в Ниската земя слабите места в системата я правят уязвима за хакерски атаки.

В момента в цяла Европа набират популярност крайнодесни и популистки партии. Според допитванията в Холандия води Партията на свободата, оглавявана от крайния националист Геерт Вилдерс. Той иска "Некзит" - излизане на страната от ЕС, и е противник на миграцията.  Вилдерс на няколко пъти поиска България да бъде извадена от Евросъюза.

Русия е подозирана, че подкрепя такива партии и движения. Руска банка даде през 2014 г. заем от 9 милиона евро на френския Национален фронт. Лидерката му Марин льо Пен е фаворит да спечели първия тур на президентските избори във Франция през тази пролет.

Американското разузнаване пък обвини Русия в хакерски атаки срещу сървърите на Демократическата партия. САЩ подозират, че това е било наредено лично от президента Владимир Путин, за да може Доналд Тръмп да спечели вота за държавен глава на 8 ноември срещу Хилъри Клинтън.