Турският правосъден министър Бекир Боздаг, който вчера беше на частно посещение в Германия, снощи изненадващо отказа да се срещне с германския си колега Хайко Маас, който пък му отговори с гневно писмо.

На предвидената по-рано среща в Карлсруе Маас възнамеряваше да постави остро въпроса за ареста в Турция на кореспондента на в. „Ди Велт” Дениз Юджел, който е с двойно гражданство – немско и турско. Миналата седмица той се озова в килия заради негова публикация в „Ди Велт”, която не бе по вкуса на Анкара.

В писмото си до Боздаг министър Маас остро критикува задържането на журналиста Юджел и същевременно предупреждава, че Турция е на път да разруши правовата държава. Маас изразява и съжаление, че в момента не е възможен диалог с турската страна и е особено загрижен за германо-турското приятелство. Германия имала голям интерес към тесни контакти с Анкара. Ето защо той помолил за разговор турския си колега, но за жалост такъв се е състоял.

„Арести на критично настроени журналисти са несъвместими с нашето разбиране за правова държава и свобода на медиите”, пише още Маас.

Той припомня също, че от миналото лято в Турция са арестувани много журналисти, съдии и адвокати. И до днес обаче не е доказано извършване на конкретни престъпления.

По случая с Юджел германският социалдемократ пише:

„Това решение (за задържане – б.р.) ме разтърси. Отношението към него е недопустимо, тъй като той доброволно е предложил да даде показания пред турските разследващи.”

В писмото си Маас категорично настоява журналистът да бъде пуснат на свобода.

Завърнал се в родината си, днес министър Боздаг обвини Германия във фашистки прийоми:

„Този скандален подход на Германия в буквалния смисъл на думата е фашистки. Мислехме, че Берлинската стена отдавна е паднала. Виждаме обаче, че в някои мозъци в Германия все още съществуват идеологически Берлински стени, градят се и нови.”

Още по-остра позиция зае турският външен министър Мевлют Чавушоглу, обръщайки се от Анкара към Германия:

“Ако искате да работите с нас, длъжни сте да се научите как да се държите. В противен случай без да се колебае, Турция ще отговори с всички възможни средства. Тогава ще трябва да мислите за последствията.”

Коя беше причината Боздаг да откаже среща с германския си колега и да се стигне до дипломатическа криза?

Кметството на Гагенау във федерална провинция Баден-Вюртемберг вчера отказа в събота в града да се проведе предизборно събрание с оратор Бекир Боздаг във връзка с предстоящия в Турция референдум за промяна на конституцията и въвеждане на президентска система на управление. Боздаг пък отказа среща с Хайко Маас в Карлсруе.

Кметът на Гагеноу Михаел Пфайфер поясни причината за отказа. Организаторите първо са получили разрешение да ползват зала, където щяла да се проведе среща на 400 души от Съюза на европейско-турските демократи. Когато обаче става ясно, че всъщност се готви предизборен митигнг, кметът отказва. Общият брой на местата в залата са 500, а околните улици не биха могли да поемат голям трафик. Не може да се гарантира и сигурността на присъстващите. Така се стига до отказ.

„Това не е политическо решение, а решение на разума”, заяви градоначалникът Пфайфер.

Днес в кметството на града беше получена заплаха за бомба. Полиция евакиура сградата, но взривно устройство не беше открито.

Гагенау има едва 30 000 жители, но там се намира  завод авточасти, където много от заетите са с турски корени. В близки селища също живеят много етнически турци.

След Гагенау и Кьолн отказа разрешение за предизборен митинг в неделя  във връзка с референдума в Турция. И там организаторите заявили, че искат да ползват зала в кметството на района Порц за театрална постановка. Всъщност се оказало, че се готви събрание, на което да говори турският министър на икономиката Нихат Зейбекджи.