Руският президент Владимир Путин може да пристигне на посещение в България през следващата година. Ако това стане - формалният повод ще е 140-ата годишнина от Освобождението на България. Това съобщи посланикът на Москва в София Анатолий Макаров в интервю за предаването "Тази неделя" на бТВ.

По думите на дипломата ако визитата се осъществи, то ще се обсъждат и конкретни двустранни проекти. Идеята за посещението е била обсъдена и с президента Румен Радев, твърди Макаров:

„Обсъдихме, че би било много интересно и би било полезно като един символ на нашата братска дружба и тези минали изпитания по време на вековете действително да има едно посещение на президента за 140-годишнината от Освобождението на България, но това е само на теоретична основа”.

Според представителя на Москва у нас Русия има интерес към изграждането на газовия хъб "Балнак", за който настоява бившият премиер Бойко Борисов.

„Ние трябва да разберем едно – с вас вече се опитахме да направим „Южен поток”, всичко това свърши доста печално. Искате ли същия подход – не искате. И Русия не иска този подход. Ние сме готови да разгледаме нашите възможности за включване в газовия хъб, но молим – дайте да видим вашите технико-икономически обосновки, плюс финансовите обосновки, да знаем, че има съответните гаранции от ЕС за реализирането на този проект”, обясни Макаров.

Посланикът допусна, че след изборите може да се говори и намиране на инвеститор за втора атомна централа у нас в Белене, и за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като търговски интерес не липсвал, а досега енергийните проекти не се случвали заради "липса на политическа воля". 

"Черно море е едно море на дружбата”, категоричен беше Анатолий Макаров. По думите му вместо натовски кораби, в него трябва да плава пътнически ферибот от Новоросийск до Варна и Бургас.

По думите на Макаров ако в Брюксел се вземе решение за усилване на военния компонент в Черно море, това няма как да радва Москва, а балансът на силите бил нарушен и се връщала политиката от Студената война.