Държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз преизбраха днес Доналд Туск за председател на техния съвет.

"Habemus #EUCO presidentum. Бон шанс, Доналд", написа в туитър след гласуването при закрити врати Ксавие Бетел, министър-председател на Люксембург, пародирайки традиционното съобщение на латински за избор на папа.

Туск (59 г.), бивш министър председател на Полша, получи подкрепа от всички държави членки на днешната среща на върха на ЕС в Брюксел освен от правителството на родната си страна.

Той ще председателства още две години и половина Европейския съвет, висшия политически орган на ЕС, докато съюзът се бори с безпрецедентни в историята му кризи.

"Благодаря за доверието и положителната оценка от Европейския съвет. Ще дам всичко от себе си да направя ЕС по-добър", написа минути след избора Туск в туитър.

"Ще работя с всички вас, без никакво изключение, защото съм наистина посветен на обединена Европа", заяви Туск в кратко обръщение към лидерите.

"Искам да си сътруднича с всеки член на Европейския съвет и да предпазя полското правителство от политическа изолация там", каза по-късно той на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комсия Жан-Клод Юнкер.

"Внимавайте с мостовете, които горите, защото когато изчезнат, няма да можете да минете пак по тях", добави Туск, цитирайки своя любима поговорка в очевидно послание към своите сънародници.

На репортерски въпрос как оттук нататък ще общува с управляващите във Варшава, той отговори: "Ще общувам с полското правителство на полски".

Председателят на Европейския съвет има право на максимум два мандата.

Туск е вторият заел този пост от създаването му през 2009 г. с Лисабонския договор след белгиеца Херман ван Ромпьой, който също беше на него два мандата до средата на 2014 г.

Преди това Туск седем години оглавяваше полското правителство и при управлението му икономиката на страната нарасна с 20 на сто, докато цяла Европа беше в криза.

 
Сегашният консервативен полски кабинет на министър-председателката Беата Шидло заплаши да саботира останалите решения на днешната среща, ако изборът на Туск мине. Варшава предложи вместо него евродепутата Яцек Сариуш-Волски (68 г.).  
 
Туск е политически опонент на управляващата сега в Полша партия "Право и справедливост" с лидер Ярослав Качински.
 
Държавните и правителствените ръководители избират председателя на Европейския съвет с квалифицирано мнозинство. Туск го имаше, но Варшава настояваше лидерите да изслушат Волски, преди да гласуват. В противен случай Шидло заплаши да не подпише заключенията на днешния Европейски съвет. 
 
Ако това се случи, те ще бъдат приети като заключения на председателството на Съвета на ЕС, упражнявано в момента от Малта и ще имат декларативно- пожелателен характер. 
 
В практически план това може да забави предвиденото за днес решение за създаване на европейска прокуратура, която да преследва престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС. Вземането му може да се отложи до следващо редовно заседание на държавните и правителствените ръководители. 
 
За учредяването на такава прокуратура в ЕС липсва единодушие и днес се очакваше лидерите да дадат зелена светлина за нейното създаване по пътя на т. нар. засилено сътрудничество с участието на 17 държави, желаещи да участват, между които е и България.
 
Договорът на ЕС изисква минимум девет държави за започване на засилено сътрудничество и одобрение за инициативата при гласуване с квалифицирано мнозинство в Съвета на ЕС. 
 
Сариуш-Волски е бивш съпартиец на Туск в христиандемократическата "Гражданска платформа". Тя и Европейската народна партия го изключиха, след като той прие номинацията от Шидло. Той твърди, че сам е напуснал.
 
Кандидатурата на Волски е негово "лично решение", каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни на пресконференция по време на Европейския съвет.
 
Според Беата Мазурек, говорителка на "Право и справедливост" преизбирането на Туск означава, че думата на отделните държавни и правителствени ръководители в ЕС повече няма да се чува. Тя го определи като лош знак, но не и поражение за Полша.
 
"Това няма да е повече съюз на единството", каза във Варшава Мазурек, цитирана от "Вашингтон пост".
След избора на Туск лидерите обсъдиха как да задържат и ускорят икономическия растеж, който миналата година се завърна във всички европейски икономики след началото на кризата.
 
Те дискутираха и по доклад на малтийското председателство за изпълнението на мерките за овладяване на миграционната криза.
 
На работна вечеря в края на Европейския съвет те трябваше да разискват задълбочаването на сътрудничеството в сигурността и отбраната, положението в Западните Балкани и да потвърдят европейската перспектива на страните там.