Президентът Румен Радев от днес си има чисто нов Правен съвет. Със свой указ държавният глава Румен Радев формира органа, който се състои от 8 души и председател. На ръководния пост е проф. Емилия Друмева - специалист по конституционно право, която е и съветник по правните въпроси на Радев.

В състава на съвета влиза проф. Цветана Каменова. Към момента тя е член на Американската асоциация по международно право, на Изпълнителния комитет на Асоциацията по международно право със седалище в Лондон, председател на Българската асоциация по сравнително право, участва и в още редица организации.  Била е и в състава на Хагския трибунал от Общото събрание на ООН за един мандат.

Вторият назначен в съвета е проф. Пенчо Пенев. Съдия от кариерата. Бивш министър на правосъдието и министър на вътрешните работи в правителствата на Андрей Луканов и на Димитър Попов. Бил е депутат във Великото народно събрание, конституционен съдия, професор по конституционно право, има значителен принос при разработката на последните промени в конституцията. 

Проф. Маргарита Чинова е третият член на правния съвет. Тя е професор по наказателен процес в Софийския университет и УНСС, дълги години е и член на Консултативния съвет по законодателство на Народното събрание - от 2001 г. Тя беше сред подкрепящите Павлина Панова срещу Лозан Панов, когато се провеждаше избора за председател на Върховния касационен съд, става ясно от медийни публикации от началото на 2015 г.

Проф. Иван Русчев от Софийския университет също ще е част от правния съвет на президента Радев. Името на професора в последните години нашумя медийно покрай скандал между него и кандидат за докторант в Алма Матер, който бе отхвърлен от родния университет, но после се похвали, че е станал докторант в Кембридж - Златин Златев. В кореспонденцията си със Златев проф. Русчев си беше позволил остри думи, а Златев поиска от него обезщетение и го заплаши със съд.

Д-р Борислав Цеков e следващият назначен. Той е юрист, като студент е активист в СДС, след това е депутат от НДСВ, след това едно от лицата в "Новото време", които се отцепиха от "царската партия". Впоследствие Цеков се върна в НДСВ, но по-късно напусна, работейки за кампанията на Меглена Кунева за независим кандидат за президент. Създател е на Института за модерна политика, а през 2014 г. изненадващо влезе в кандидат-депутатските листи на БСП. Цеков е и един от основателите на т. нар. "Тръмп общество" у нас. 

Петьо Славов е адвокат в Софийската адвокатска колегия. Специализирал е в сферата на административното правосъдие, занимава се основно с конкурентно право и обществени поръчки. Бил е зам.-председател на Комисията за защита на конкуренцията в периода 1998–2003 г., както и член на ЦИК за изборите за 38-о и 39-о Народно събрание.

Проф. Жасмин Попова пък е експерт по европейско право и дипломат. Това не е първата й работа на "Дондуков" 2 - била е юридически съветник на президента Желю Желев, след това в периода 1992-1995 г. изпълнява длъжността заместник ръководител на Мисията на България към Европейския съюз. Секретар на Министерския съвет по европейска интеграция през 1997 г. В момента експерт в съда на Европейския съюз в Люксембург. 

Доц. Атанас Семов е осмият член на правния съвет. Той също е специалист по европейско право, преподава в редица европейски университети, освен в Софийския университет. На него не му е чужда политиката - беше част от партията на народния трибун Яне Янев - РЗС, а през 2011 г. Семов бе и кандидатът за президент на формацията. След вота спира активната си политическа кариера. Той е син на писателя и народопсихолог Марко Семов.