Младият български архитект Юлиан Манев, който живее и работи в Лондон, създава проект за реставрация на паметника „1300 години България”, съобщи Дарик.

Той застава зад идеята, че паметниците са създадени, за да ни напомнят миналото, и не трябва да се унищожават.

Проектът на Манев предвижда и изграждане на мемориален парк, който да напомня историята на Първи и Шести пехотни полкове.

Според младежа двата монумента могат да съжителстват заедно и да се допълват. Юлиан Манев се допитва и до автора на паметника „1300 години България” проф. Валентин Старчев. И двамата искат архитектурната композиция да бъде съхранена и да се предотврати демонтирането й. Уговорили са си и среща, на която да обсъдят идеите си.

Според арх. Старчев обаче проектът на Юлиан Манев трудно ще може да се осъществи, защото има пречки от най-различен характер.

След дълги спорове за съдбата на паметника „1300 години България” пред НДК бе решено той да бъде премахнат, а на това място да се възстанови мемориалът на Първи и Шести пехотни полкове.

В полза на решението на Столичния общински съвет се произнесе и Административният съд в София. В същото време, макар и полуразрушен, паметникът провокира живеещия в чужбина млад архитект Юлиан Манев да създаде проект за неговата реставрация.

"Идеята се роди, когато бях в София миналия септември и прекарах цял един следобед около паметника. По това време се говореше, че има идея той да бъде съборен. Стори ми се, че това би било голяма загуба и така започнах да изучавам историята на паметника и историята на стария мемориал", разказва Манев.

И продължава:

"Паметникът може да разказва историята не само на държавата, но може да разкаже и историята на самия себе си. Би могло бетонните тела да бъдат изчистени, да бъдат завършени. Фигурите биха могли да бъдат завършени и третото тяло, което е останало на арматура, може да бъде завършено по един съвременен начин чрез добавянето на една нова конструкция, която да оформя една опростена версия на оригиналното трето тяло. Тази нова конструкция би могла да бъде облицована с една бронзова мрежа и по този начин да се създаде впечатлението как паметникът е изглеждал в оригинал, без да се опитваме да имитираме това, което е било някога, т.е. да му се даде съвременен прочит."

Според него мемориалът може да бъде едно ново тяло или една нова част от цялата композиция, която представлява ансамбълът на НДК и на паметника.

"Хората, които искат да възстановят стария мемориал, са с добра кауза, но ми се струва, че е добре да бъде направено по съвременен начин и със съвременно пространство. Идеята е това място да е нещо ново за града, пространство, което да е по-различно от всичко, което е около НДК - доста по-тихо, затворено, но същевременно достъпно за всички. Това ново тяло, което е предложено, предоставя пространство под него, на долното ниво, който разказва историята на мемориала и паметника. Предложени са архив, книжарница и т.н.", казва архитектът.

Юлиан Манев е готов да дари безвъзмездно проекта си на Столична община.

"Много е сложно, защото се намесват много теми. Какъв е типът на парка, какво е пространството, може ли към един паметник да се добавят разни работи. Има един паметник, който също е проблемен - на първи и шести полк, и за него има проблеми при тълкуването", смята проф. Старчев.

За реставрация на паметника са правени различни проекти, посочи той.

"Има най-различни посоки на намеса в паметника, но аз мисля, че след като има автор, чужда намеса и сложно".

И двамата архитекти искат паметникът да бъде запазен. Във Великобритания паметници не се събарят, категоричен е Юлиан Манев.