Битката с интернет троловете и фалшивите новини. Това твърдят, че си поставят като задача създателите на фейсбук страницата "Чист интернет". Те искали да останат анонимни, въпреки че са съвсем реални хора, защото задават неудобни въпроси, които могат да се отразяват върху това, което се занимават и работата им да бъде спряна в зародиш. 

Представят се във фейсбук като "Гражданска инициатива за чист интернет и принципи в медиите".

На страницата в социалната мрежа е публикувано видео, в което се твърди, че се дава класация на петимата най-активни тролове в България. Основната пропаганда е насочена към Русия, БСП и ксенофобия. И се проследяват връзките на най-активния от тях, който фигурира под името Адриан Николов, който има над 80 хил. публикации. То означава, че въпросният "Адриан", който има засечени 29 профила, не спи, изчисляват от "Чист интернет". 

От юни до октомври 2015 г. постовете му са най-вече с антиромска и ксенофобска насоченост. От началото на 2016 г. обаче той става ревностен привърженик на БСП и величието на Путин и на Русия. Данните показват, че Адриан се отдава на изключителна активност - над 9000 публикации на месец, т.е. над 12 публикации на час, ако той никога не спи. Общо над 85 хил. публикации, а някога стигат и до 60 на час, което едва ли по силите на един човек. Статистиката показва, че основно положителни коментари той публикува за Корнелия Нинова, Таско Ерменков, Владимир Путин, Атанас Зафиров и Слави Трифонов. 

От "Чист интернет" твърдят, че са стигнали до човека, който стои зад Адриан Николов - в много от профилите си той е приятел със Стефан Пройнев, който се обозначава като управител на "Булпрес" ЕООД.  Проверка в Търговския регистър показвала, че фирмата е шуменска и е регистрирана на името на Адриан Николов. Тя се занимава с "всяка дейност, незабранена от действащото законодателство".  "На фейсбук страницата си се хвалят, че са изградили над 400 страници и групи, както и че оперират в над 100 публични и над 50 тайни (затворени?-б.р.) групи във фейсбук", се казва в клипа.. Според видеото на "Чист интернет" чрез тях се разпръскват "тезите на БСП и прокремълска пропаганда".

Откъде идва финансирането и стройната организация, довела до 85 хил. поста, свързани с профили на един човек? Знаят ли Корнелия Нинова, Таско Ерменков и Атанас Зафиров за тази дейност? Има ли връзка със Слави Трифонов, при когото също има пик на позитивните коментари от страна на Адриан, се пита във видеото. 

Клипът на "Чист интернет" досега е гледан над 60 хил. пъти и има над 1377 споделяния. Появява се в разгара на предизборната кампания.

Ето го: