Украинският депутат от български произход Антон Кисе заплаши властите в Киев с бунт на бесарабски българи срещу местните националисти, предаде агенция "Украински новини".

Кисе, който е председател на Асоциацията на българите в Украйна (АБУ), отправи предупреждението си на среща с премиера Владимир Гройсман.

Сред българите в Болградския район в Одеска област цари напрежение и недоволство. Причините са две.

Първата е оскверняването от украински националисти в края на февруари на издигнатия в Болград паметник на българските опълченци, загинали в Руско-турската война през 1877-1878 г. Той бе напръскан с жълта боя, а със син цвят бе изписано "Куфар - гара - София" - явен призив етническите българи да се махат.

Българската страна изрази недоволство, а самите украински власти осъдиха деянието.

"Вандалите, поругали паметника на българските опълченци, оскърбиха всички жители на Бесарабия. Трябва да се разбере, че проявите на радикален национализъм, когато на граждани на Украйна, които не са представители на основната нация, се предлага да напуснат родината си, това не е шега и не е дребно хулиганство. И не напразно оскверняването на паметника в Болград вече предизвика резонанс в България, откъдето ми се обадиха много политици и правозащитници", заяви Кисе.

Другата причина за недоволството на българите е предстоящото ликвидиране на Болградския район в рамките на Закона за доброволно обединение на териториалните общини. Според Кисе реформите не зачитат националните, културните, езиковите фактори, които са основа на манталитета на региона.

Миналата седмица шефът на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Василий Грицак заяви, че Русия се опитва да разцепи страната, като разпространява настроения за автономия сред българското и други етнически малцинства там.

В началото на 2015 г. бесарабски българи в Украйна протестираха срещу мобилизирането им в армията заради конфликта с Русия.

По същото време етническият българин Виталий Дрозда избяга у нас, защото не пожела да воюва и по тази причина го заплашваше затвор.

Руски и проруски медии писаха, че Украйна умишлено мобилизира предимно хора от малцинствата. Говореше се, че такава участ очаква 2000 българи.

Пак тогава украинският посланик у нас Микола Батажи - също етнически българин, заяви в интервю за Клуб Z, че повечето наши сънародници в Крим са подкрепили анексирането на полуострова от Русия при непризнатия от Запада референдум. А ръководителят им Иван Абажер дори бил "наблюдател".