Късно снощи президентът Путин положи цветя в памет на жертвите на атентата в метрото в Санкт Петербург. Хиляди хора струпваха букети на един от входовете на станция "Технологически институт" в града. Именно там почете убитите и руският президент.

Както е известно взриъвт разкъса 11 души, а близо 50 са ранени. От тях четирима са в крайно критично състояние. 

Според най-новата версия на следователите, атентаторът е бил камикадзе с привързан на корема бомбен колан, предава ТАСС.

"Съдейки по характера на телесните поражения на жертвите и ранените е действал атентатор-самоубиец", разкрива източник от разследването пред агенцията. "Взривното устройство е било прикрепено на нивото на корема му. Възможно е да е било колан, но и раница.  Доказателство за това е, че раните на пострадалите са основно именно в областта на корема", добавя той.

Вече е установена и самоличността на атентатора. Той е боец от Средна Азия и е имал тесни връзки със сирийски бойни групировки.

"Убиецът е стоял недалеч от вратата в средата на вагона. Намерена е откъсната негова ръка, която стиска жици. Те вече са подложени на експертиза", цитира ТАСС следовател.

Смята се, че взривеното самоделно устройство е аналогично на обезвреденото в станция "Площад Въстание". 

"Бомбата е била с мощност около 200-300 грама тротилов еквивалент. Тя е била пълна с метални парчета и гайки, за да има по-голямо поразително действие", обяснява източникът на агенцията.

Според "Евронюз" властите издирват и жена, която е замесена в атентата. Тя, както и камикадзето, е на около 20 години с произход от азиатските републики. И нейната самоличност е известна на разследващите органи.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е потърсил по телефона руския си колега Владимир Путин. Той е изразил дълбоки съболезнования на роднините на загиналите от варварския терористичен акт и е помолил да се предаде на руския народ, че изразява пълната си подкрепа си в този момент, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Путин е благодарил за изразената солидарност и заявил, че "тероризмът е зло, срещу което трябва заедно да се борим".

"Путин и Тръмп се договориха да продължат контактите си", отбеляза Песков.

„И президентът Тръмп, и президентът Путин се разбраха, че тероризмът трябва да бъде бързо и решително победен“, пише в официално съобщение на Белия дом за разговора.