Атентаторът от Петербург е Акбаржон Джалилов и е от Киргизстан, предаде Ройтерс. Новината дойде от службите за сигурност в Бишкек. Според тях той е роден през 1995 г.

Руските спецслужби знаели за подготвяния атентат в метрото в Санкт Петербург и това вероятно е предотвратило втори взрив, пише в. "Комерсант", като цитира "заслужаващ доверие източник".

Те получили информацията от руски гражданин, сътрудничещ с "Даеш" ("Ислямска държава") и задържан след завръщането му от Сирия. Той обаче бил на ниско стъпало в йерархията на групировката и затова предоставените от него данни били непълни. Боецът поддържал със съмишлениците си връзка по телефона. И благодарение на това службите идентифицирали номерата на предполагаемите терористи. Всички телефонни карти обаче били купени на пазари и не били регистрирани на имената на реални хора. И затова службите били принудени да се ограничат с подслушване на разговорите.

Получената при подслушването полезна информация била твърде малко. Емисарите на "Даеш" рядко прибягвали до телефони, а в разговорите си използвали предимно общи фрази, без да уточняват имена, време и място на срещите.

Атентатът в метрото вчера принудил службите да прекратят операцията. Те блокирали всички идентифицирани от тях телефони, което лишило от връзка нелегалната терористична мрежа.

По предварителни данни и двете бомби в петербургското метро били активирани от мобилни телефони. Едната обаче не избухнала. Тези данни засега не са официални, отбелязва "Комерсант".

Същевременно доброволно в полицията се е явил мъжът с дълга брада и характерни мюсюлмански дрехи, чиято снимка бе разпространена малко след атентата и който бе обявен от медиите за заподозрения човек, оставил раница с взрив във вагона. Той заявил, че няма никакво отношение към атентата.

 

 

Според "Комерсант" второто издирвано лице не е жена, както твърдят медии, а мъж. Негова снимка публикува Първи канал на телевизията. Това е млад човек, облечен с топли зимни дрехи и синя шапка на главата. На гърба си носи раница.

 

 

По-късно петербургският портал "Фонтанка" съобщи, че предполагаемият терорист е Максим Аришев, 22-годишен, роден в Казахстан. Според цитирани от сайта източници от следствието той е действал самостоятелно и е оставил под пейка бомбата на станция "Площад на въстанието", която не се взриви.