"Реформаторският блок не можа да изпълни задачата си за обединение на дясното" - това е официалният извод на Националния съвет на СДС за резултата от парламентарните избори. 

На днешното си заседание широкото ръководство на сините обсъди резултата от вота, определи ги като провал, прие оставките на лидера Божидар Лукарски и екипа му и насрочи Национална конференция за избор на нов лидер на 13 май. Сините обаче решили да отложат за тогава дискусията дали форматът РБ да бъде тотално загърбен, дали да се продължи сътрудничеството с "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева, която днес също изненадващо обяви оставка или да се търси обединение с ядро СДС-ДСБ, разказаха участници.

Общото усещане бе, че форматът "Реформаторски блок" е изчерпан, но решението за бъдещето е по-добре да се вземе от новото ръководство на партията", коментира делегат защо днес е отложена дискусията. 

Коментарите на заседанието са били в три посоки. Структури на СДС, като тези в София, Варна, Видин и Ловеч, се изказали против нов курс към обединение с ДСБ заради нападките, които от тъмносинята партия си позволявали по време на изтеклата кампания.

Делегати от партийните ядра в Пловдив, Сливен и София-област пък били за прекратяване на сътрудничеството с ДБГ и опит за обединение на т.нар. традиционна десница. Подобни гласове още преди парламентарния вот имаше и в структурата в София-град, заради което скоропостижно бе сменен председателят й и бивш зам.-икономически министър Любен Петров.

Седесари от Враца и още няколко области пък били съвсем крайни - СДС да се опита да продължи пътя си сам, научи Клуб Z след края на сбирката. 

Решението се отлага и заради неяснотата в какъв формат ще търсят преговори за обединение и ДСБ - като партия или ще продължи проектът "Нова република", разказаха още от синята кухня. 

Към момента няма видими кандидати за поста на Божидар Лукарски, а и уставът на синята партия позволява номинации за лидер да се правят до последния момент, включително и по време на самата конференция. Още не е ясно и дали самият Лукарски ще участва отново в надпреварата за поста.

Друг "заподозрян", че може да поиска да оглави СДС е бившият депутат и бивш зам.-кмет на Бургас Костадин Марков, твърдят седесари. Обичайно преди избор на лидер се върти и името на Румен Христов.