Върху новата реклама на "Пепси", която беше показана за първи път във вторник, се изля лавина от критики. В социалните мрежи обсъждането ѝ в силно негативен дух продължава. В рекламата Кендъл Дженър (от клана на риалити звезди Дженър-Кардашиян) се снима във фото сесия с руса перука, ярко червило и сребриста рокля, когато по улицата минава група протестиращи. Кендъл маха перуката си, изтрива червилото и се присъединява към протеста. В края вместо цвете тя подава на охраняващ полицай кутийка с "Пепси". "Live bolder. Live louder. Live for now" (Живей по-смело! Живей на висок глас! Живей за момента!) е посланието.

 

 

Това вероятно виждат всички извън САЩ. В Америка обаче рекламата беше остро заклеймена като използваща по неподходящ, груб начин последните протести на афроамериканци в страната.

В рекламата се появява и забрадена фотографка мюсюлманка, музикант от азиатски произход. Те също захвърлят обичайните си занимания, за да станат част от протеста - който също е мултикултурен.

В социалните мрежи обаче най-детайлно е анализиран един момент - когато Кендъл маха със замах перуката си, тя я мята в ръцете на чернокожа млада жена. С жест, който трябва да изразява освобождаване, но изглежда по-скоро някак господарски.

Друг спорен момент е, когато в кулминацията тя подава кутийката със "спасителната" напитка на полицай. Според много коментари той репликира истински момент от протестите на движението Black Lives Matter. Тогава протестиращата Йешия Ивънс се опита да се приближи към тежко въоръжен полицай по време на бунт в Луизиана миналата година. За разлика от Дженър, която получава усмивки и ръкопляскания, Ивънс беше арестувана от полицията.

Сегашната реклама представяла някаква захаросана версия на истински протести и проблеми.

"Така - сега единственото, което остава да направим ние, черните, е да убедим полицаите, че пепсито, което държим, не е пистолет", гласи ироничен коментар в тиутър.

"Пробвахме това в Батимор, нищо не се промени", пише друг потребител на социалната мрежа и публикува снимка на малко момче, което предлага вода на тежковъоръжен полицай, а той не реагира.

"Това е световна реклама, която отразява как различни хора се събират заедно в дух на хармония, ние мислим, че  това е важно послание", е официалната позиция на "Пепси" за "Бизнес инсайдър".