В Чечения е започнала чистка на гейове, алармират правозащитни организации. Властите в републиката са предприели масирана антигей кампания като арестуват мъже, за които има подозрения, че са хомосексуални. Това съобщава руският вестник "Новая Газета", цитиран от "Гардиън".

Според информацията над 100 души са били задържани и трима мъже са били убити по време на акцията. Сред арестуваните са били добре известни местни тв лица и религиозни фигури.

Алви Каримов, говорител на чеченския лидер Рамзан Кадиров, описва обаче информацията като "абсолютни лъжи и дезинформация" и обяснява, че в Чечения по принцип гей хора няма.

"Не можете да арестувате и да преследвате хора, които просто не съществуват в нашата република", казва той пред Интерфакс.

Чечения е част от Руската федерация, но функционира като квази независима държава, в която думата на Кадиров често е по-силна от руските закони. След две унищожителни войни с пари от Москва той възстановява страната. По различни поводи Кадиров се е изказвал в подкрепа на полигамията, задължителното носене на хиджаб от жените на обществени места и колективното наказание за роднините на въвлечените в ислямисткия престъпен свят.

Обществото в Чечения е много консервативно и това означава, че при случай на хомосексуалност в семейството, цялата фамилия се отказва от него. Според местните, ако се знае за някое семейство, че някой от членовете му е гей, за останалата част от родата става много сложно да са задомява заради "срама".

Отношението към правата на ЛГБТ в Русия е сложно - има закон, който забранява пропагандата на хомосексуализъм сред непълнолетните, напомня "Гардиън". Същевременно Москва и другите големи руски градове имат бурен гей живот, дори и ако частично той остава в ъндърграунда.

Според "Новая газета" има трима убити, а другите вероятно са върнати на семействата им като очакването е фамилията да организира убийство на честта.

"Не съм имала нито един сигнал по този въпрос, но дори и да имах, въобще нямаше да му обърна внимание", обяснява Кеда Саратова, чеченска активистка, която е в съвета по човешки права на Кадиров. И продължава: "В нашето чеченско общество всеки човек, който уважава нашите традиции и култура, ще преследва този тип хора без помощ от властите и ще направи всичко по силите си такива хора да не съществуват тук".