8 души са задържани по разследването за атентата в Санкт Петербург, предаде Нюз.Ру.

Това съобщиха от Следствения комитет на Руската федерация (СКРФ).

Шестима души са задържани в Петербург, а двама - в Москва. Всички те са от Централна Азия. Сред тях има една жена.

Акбаржон Джалилов - етнически узбек от Киргизстан с руско гражданство, се взриви в един от вагоните на метрото в Санкт Петербург на 3 април. 14 души загинаха, а 50 бяха ранени.

От СКРФ съобщиха имената на арестуваните:

Сейфула Хакимов

Ибрагибжон Ерматов

Дилмурод Муидинов

Бахрам Ергашев

Азамжон Махмудов

Махамадюсуф Мирзаалимов

Шохиста Каримова

Содик Ортиков

При обиски у задържаните е открито взривно устройство, аналогично на откритото на метростанция "Площад на Въстанието", което бе обезвредено от сапьори.

Атентаторът Акбаржон Джалилов може да е имал двама съучастници, които не са взривили. Те са сред арестуваните в Санкт Петербург. Това е една от версиите на следствието, пише в. "Комерсант".

Единият от тези съучастници трябвало да се взриви с бомбата, открита и обезвредена на станция "Площад на въстанието". Другият щял да се взриви на траурните мероприятия в памет на жертвите.

Първият терорист по неизвестна досега причина не дошъл на среща с Джалилов и да вземе от него бомбата. Тогава узбекът оставил станалия излишен експлозив на станцията и се взривил във вагона с този, който носил в себе си.

Бомбата, с която трябвало да се взриви вторият съучастник, била открита в блок в Санкт Петербург, където вчера избухна взрив.