След ракетната атака на САЩ в Сирия международният печат публикува страховити прогнози, призиви и оценки. Предлагаме ви някои от акцентите като най-впечатляващи.

•“Адевърул”, Румъния: Трета световна война?

“Ясно е, че се задава изключително опасна ескалация на конфликта в Сирия, ясно е също, че се задава и бъдеща масирана миграция от региона. И този път ли международната общност се се ограничи до “остро осъждане” или ще се опита да предприеме нещо? Голяма експлозия в Близкия изток би могла да означава началото на световна война. Абсолютно трагично е да се наблюдава как водещи световни политици не намират решение, макар да съзират колко близко е тази опция (световна война).”

• “Ел Мундо”, Испания: Необходим е мощен отпор

“Липсата на адекватен отговор на международната общност на ужасната война в Сирия трябва да засрами всички нас. Последната проява на тази война беше бомбардирането тази седмица на цивилно население с химически оръжия. Съветът за сигурност на ООН вчера не беше в състояние да приеме резолюция за осъждане на това нападение, при което 72-а сирийци загинаха, 20 от които деца. Това е провал за цивилизацията. Режимът на президента Башар Асад, подкрепян от Владимир Путин, точно сега в Сирия е на път да пресече всички червени линии. Нито международните организации, нито пряко или косвено замесените държави успяха да спрат кървавата баня. Крайно наложителен е мощен отпор на Асад.”

• “Юландс-Постен”, Дания: Добре дошъл на този свят, мистър Президент!

Действителността зове Доналд Тръмп. Той повече не може да си затваря очите пред това, което се случва в кланицата Сирия и най-вероятно го разбра. След атаката с отровен газ срещу мирни граждани президентът беше необичайно емоционален и обяви американска реакция. Добре дошъл на този свят, мистър Президент! Най-мощната държава в света е длъжна и на морално лидерство в този глобален свят. Ако преди да влезе в Белия дом Тръмп не го е осъзнавал, сега усвоява труден урок.”

• “Стампа”, Италия: Тръмп беше принуден да действа

“Политическата цел беше да се отправи послание към Асад, руснаците, иранците и целия свят, че САЩ повече няма да демонстрират толерантност. Само преди няколко дни американското правителство на Доналд Тръмп оповести, че вече не му е приоритет свалянето на Асад от власт, тъй като ще се съсредоточи върху битката срещу терора. По-рано обаче стопанинът на Белия дом разкритикува предшественика си Барак Обама, че не е наложил респекта на “червените линии”, когато през 2013 г. Асад осъществи нападение с химически оръжия. Сега президентът на САЩ беше принуден да действа в името на собствената си благонадеждност. И само в рамките на два дни промени мнението си.