"Този Висш съдебен съвет (ВСС) ме е избрал. Нямам нито едно действие, с което тези, които са ме избрали, да се срамуват. За съжаление, от последните действия на ВСС разбирам, че имаме различна представа за нормалност. Съжалявам, ако съм разочаровал някого. Казахте, че водя битка. Ако е за принципите - така да бъде."

Това заяви днес пред БНТ Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС).

"Мисля, че е обидно за съдиите, прокурорите и следователите някой да им казва как да гласуват, - смята той. - От общите събрания става ясно, че има коментар на начина, по който трябва да се номинират участващите в тези избори магистрати."

Според него предстоящите избори за ВСС са важни, защото съдебната власт контролира правосъдието.

"За съжаление, положението на съдебната система е рисково", продължи Панов.

И призова колегите си, които имат право на глас, да бъдат активни, ако искат да я променят, за да не се възпроизведе сегашният модел. Те трябва да гласуват по съвест.

Съвсем естествено стана дума за скорошното посещение у нас по покана на Панов на румънската спецпрокурорка Лаура Кодруца Кьовеши и намеците, че идването й било част от предизборната кампания.

Шефът на ВКС отбеляза, че едно такова мероприятие с чужденец се планира отдавна. Идеята за посещението на Кьовеши възникнала още преди две години. А тогава нямало как да се прогнозира, ще ще имаме предсрочни избори.

Водещият припомни намеците, че с идването на румънската прокурорка Панов искал да помогне на бившия правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов.

"Сакън, не го споменавайте това име, за него трябва да се говори само лошо", контрира иронично магистратът.

Колкото до проявата на Кьовеши, това било експертно мероприятие.

"Нямаше поканен нито един политик. Единственият политик, който искаше да влезе вътре (Николай Бареков - б.р.), остана навън. Важното е не кога, а защо бе поканена. С Румъния вървим заедно отдавна, но къде започна и къде стигна тя", каза още Панов.

И за пореден път изтъкна колко ни е изпреварила северната ни съседка в областта на правосъдието и най-вече в борбата с корупцията. Той повтори една от любимите си фрази, че в България има съдебна благотворителност - за тежки престъпления се дават леки присъди.

Панов не отговори на въпроса дали обвинява в нещо главния прокурор Сотир Цацаров. Но каза, че двамата имат различия в оценката за законностт.